Juha Pärnänen: Kansallisromanttinen tyyli kiehtoo


Maaninkalainen kuvataiteilija Juha Pärnänen luonnehtii omaa maalaustyyliään kansallisromanttiseksi. Hänen mielestään tietyssä paikassa tehty taideteos luo sille oman merkityksensä.

Siilinjärven kuvataideyhdistyksen vuoden 2021 taiteilijaksi valitsema Pärnänen kertoo harrastaneensa taidetta siitä lähtien, kun lopetti seinille piirtelemisen. Ensimmäisen öljyvärityönsä hän maalasi vuonna 1975. Myöhemmin harrastuksesta tuli ammatti ja Pärnänen hakeutui taiteen oppiin Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluun Joensuuhun, josta valmistui kuvataiteilijaksi.

Pärnänen on käsitellyt taiteessaan useita aiheita, joista klassinen maalaus on yksi merkittävä osa-alue. Lapinlahden Väisälänmäki on taiteilijalle tuttu niin fyysisesti, kuin myös henkisesti taiteen tekemisen ja taidehistorian kautta.  

- Väisälänmäellä on tehty taidehistoriallisesti merkittäviä töitä kuten Eero Järnefeltin “Raatajat rahanalaiset eli Kaski 1893” ja Pekka Halosen “Niittomiehet 1891” sekä edelleen Antti Halosen “Talvimaisema 1927” ja Pekka Halosen “Talvimaisema 1907” ovat myös sommitelmiltaan hienoja töitä, kertoo Pärnänen.

Taiteilija tuntee, että kansallisromanttinen tyylisuunta on kiehtonut häntä aina. 

- Tyylisuunnassa kiteytyy maalaustaito ja aihe saumattomasti yhteen. Useimmat kansallisromanttiset maalaukset kuvaavat luonnon ilmiöitä maisemassa, niin minunkin teokseni. On kesäisiä järvimaisemia, talvisia pakkaspäiviä, kesän lämpöä ja syksyn sadetta. Kaikkea mitä sillä hetkellä olen nähnyt ja valokuvannut, en pyri kopioimaan maalauksiini vaan ottanut olennaisen, olipa se yksityiskohta tai tilanne, jatkaa Pärnänen.

Taiteilija jatkaa, että maalaustekniikka on avainasemassa näissä teoksissa:

- On paksuja värikerroksia, ohuita läpikuultavia kerroksia voimakasta kontrastia tai olemattoman pieniä värieroja aina tarpeen mukaan. Me taiteilijat pyrimme aina myös korostamaan jotain teoksissamme jopa äärimmäisyyksiin asti, se meille sallittakoon. Opettajani Seppo Väänänen kysyi kerran minulta “perustuuko teoksesi havaintoon, vai ilmaisuun?” Aiheellinen ja hyvä kysymys. Ehkä molempia, pohtii Pärnänen.

Juha Pärnänen uskoo, että Väisälänmäellä tehty kulttuuri ja taide ovat merkittäviä ja ajankohtaisia myös juuri nyt:

- Jo se että teos on tehty tietyssä paikassa luo sille oman merkityksensä, olipa sitten kyseessä harrastajan tai ammattilaisen tekemä työ. Taidenäyttelyissä kiinnostus herää heti kun jokin tai jotkut teokset voi identifioida tiettyyn paikkaan. Tässä tapauksessa kaikkien tuntemaan Väisälänmäkeen. Tiedä vaikka joku kiinnostuisi käymään paikalla, kun näkee siellä tehdyn työn.

Maisemamaalauskurssi Väisälänmäellä

Pärnänen toimii opettajana Väisälänmäellä järjestävässä maisemamaalauskurssilla. Lauantaina 24. heinäkuuta 2021 pidettävällä kurssilla liittyy myös kirjailija Minna Kettusen johdanto aiheeseen Taidemuseo Eemilissä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset kulttuuritasken@gmail.com tai puhelimitse 040 9365022.

Kuva: Kuvataiteilija Juha Pärnänen maalaa mielellään klassisella tyylillä.


Teksti: Kusti Tasken


Juttu Matti ja Liisa lehdessä 1.7.2021. Lehden internetosoite:

https://www.mattijaliisa.fi/

Linkki Maisemamaalauskurssi Lapinlahti Väisälänmäki 2021: 

https://kulttuuritasken.blogspot.com/2021/02/blog-post_4.html

Juha Pärnänen internetsivut: 

http://juhaparnanen.com/index.html


Kommentit

Suositut tekstit