Gordon Livingstonen kulmikas viiva on vaikuttanut lukemattomiin taiteilijoihin

 


Skottikuvittaja sarjakuvataiteilija Gordon Livingstone teki pitkän ja maineikkaan uran Commando-lehden palveluksessa.  Hänen taiteellinen tyylinsä on vaikuttanut lukuisiin myöhempiin taiteilijoihin.

Gordon Livingstone (17.8.1934-19.6.2017) jätti koulunsa kesken ja hänet valittiin taitojensa perusteella apukuvittajaksi John Lenge & Co -kustantamolle vain 16-vuotiaana. Livingstone kuvitti aluksi lasten- ja naistenlehtiä mutta siirtyi sitten Commando-lehden palvelukseen. Lehteä julkaistaan Suomessa Korkeajännitys nimellä. Livingstone kohosi pian lehden merkittävimmäksi piirtäjäksi ja kuvittajaksi joka osallistui myös kustannustoimittajan tehtäviin. Livingstonelta on valmistunut ylivoimaisesti eniten lehden tarinoita lähes 40 vuoden mittaisen uransa aikana. Tämän lisäksi hänellä on sarjan kuvittajista eniten ihailijoita. Livingstone myös tuutoroi pitkän uransa aikana monia uusia kuvittajia ja hänen neuvonsa olivatkin kullanarvoisia toimituksessa.

Livingstonen tyyli oli heti sellaista, mistä hänet edelleen muistetaan: Kirkasotsaiset, jykeväleukaiset ja C-kirjaimen muotoisilla korvilla varustetut kulmikkaalla pelkistetyllä viivalla piirretyt henkilöhahmot olivat omintakeista ja vaikuttavaa piirtäjän jälkeä. Edelleen Livingstonen käytti tehokkaasti viivaa ja paria tussikynän leveyttä henkilöhahmojen puvuissa- sekä henkilöiden-, esineiden- ja miljöiden ääriviivoissa ja varjostuksissa. Livingstonen viiva on nähtävissä lukemattomissa myöhempien eri tyylisuuntien taiteilijoiden viivassa. Tämä on nähtävissä erityisesti miestaiteilijoiden teoksissa.
Kuvat: 
(yllä) Gordon Livingstonen kuvittama ruutu Korkeajännitys lehdessä.
(alla) Sarjakuvataiteilija kuvattuna teostensa keskellä.

Gordon Livingstonen tarina linkissä: Kommentit

Suositut tekstit