Gustave Hasford kirjoitti menestyselokuva Full Metal Jacket (1987) tarinan

 


Gustave Hasford  oli yhdysvaltalainen kirjailija, toimittaja ja runoilija. Hän oli myös Yhdysvaltain merijalkaväen veteraani, joka palveli Vietnamin sodassa. Hasfordin osittain omaelämäkerrallinen romaani The Short-Timers oli Full Metal Jacket -elokuvan perusta. 

Hasford (28. marraskuuta 1947 - 29. tammikuuta 1993) liittyi Yhdysvaltain merijalkaväkeen vuonna 1966 ja toimi sotakirjeenvaihtajana Vietnamin sodassa. Hän kirjoitti tarinoita Leatherneck Magazine - ja Pacific Stars and Stripes -lehdille sekä Sea Tigerille. Hasford sai Navy & Marine Corps Achievement -mitalin Huến taistelusta vuonna 1968.


Vuonna 1978 Hasford osallistui Milfordin kirjailijafoorumiin ja tapasi siellä scifi -veteraani Frederik Pohlin, joka oli silloin Bantam Booksin toimittaja. Pohlin ehdotuksesta Hasford toimitti kustantajalle The Short-Timers romaanin, jolloin se ostettiin Bantamille. 

The Short-Timers julkaistiin vuonna 1979 ja siitä tuli heti bestseller. Newsweek kuvaili tuoreeltaan romaania "Se on paras kaunokirjallinen teos Vietnamin sodasta". Romaani sovitettiin Stanley Kubrickin ohjaamaan elokuvaan Full Metal Jacket. Hasfordin, Kubrickin ja käsikirjoittaja Michael Herrin yhteistyössä tekemä elokuvakäsikirjoitus oli ehdolla Oscar -palkinnon saajaksi. 

Hasford oli taiteilija ja eksentrikko; hän riitautui asianmukaisesti Kubrickin kanssa, eivätkä ohjaaja ja kirjailija päässeet koskaan sopimukseen tekstien tulkinnasta. Elokuva pohjautuu kuitenkin Hasfordin romaaniin, koska Kubrick oli ennättänyt ostaa itselleen filmatisointioikeudet. Hasford ei osallistunut Oscar -seremonioihin. 

Hasford oli maaninen kirjojen keräilijä ja hän aiheutti 1980-luvulla kirjastoista anastettujen kirjojen jupakan. Hän lainasi tekaistuilla kirjastotunnuksilla tuhansia tietynlaisia kirjoja. Hasfordin anastama kirjakokoelma sisälsi kirjoja, jotka oli lainattu (eikä koskaan palautettu) kymmenistä kirjastoista eri puolilta Yhdysvaltoja, Australiaa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Niiden joukossa oli lähinnä 1800-luvun kirjoja Yhdysvaltain sisällissodasta tai samana aikakautena tehtyjä muita kirjallisuushistoriallisia teoksia. Hasford on kertonut myöhemmin kirjojen anastamisen syyksi tutkimustyönsä Yhdysvaltojen sisällissodasta. Hän myönsi rikkeensä ja lupasi korvata aiheuttamansa vahingot saamistaan tekijänoikeuksista.

Gustave Hasford suunnitteli Vietnam -kirjastaan trilogiaa mutta kaksi jatko-osaa jäivät kesken. Hän menehtyi hoitamattoman sokeritaudin seurauksena ​vain 45-vuotiaana.

Kuva: Kirjailija Gustave Hasford kuvattuna Full Metal Jacket -elokuvan kuvausmiljöössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa 1970-luvun lopulla.

Tekstilähde https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Hasford

Kuvalähde http://www.thestacksreader.com/the-killing-of-gus-hasford/

Kommentit

Suositut tekstit