Joan Vollmer oli merkittävä henkilö beat-vallankumouksessa - vaikka ei ollutkaan kirjailija

 


Opiskellessaan Barnard Collegessa New Yorkissa Joan Vollmerista tuli Edie Parkerin kämppäkaveri. Heidän asunnostaan muodostui 1940-luvulla beat-kirjailijoiden kokoontumispaikka, jossa Vollmer oli usein läpi yön kestäneiden maratonkeskusteluiden keskipisteenä. Paikalla olivat muun muassa William S. Burroughs, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Lucien Carr, Herbert Huncke, Vickie Russell (esiintyy "Maryna" Burroughsin romaanissa Junkie) ja Hal Chase.

Myöhemmin Vollmer ystävystyi lähemmin William S. Burroughsin kanssa ja heille muodostui intohimoinen suhde. Pariskunta päätyi useiden muuttojen jälkeen asumaan Mexico Cityyn. Ystävät neuvoivat Vollmeria jättämään vapaamielisen Burroughsin, mutta tämä vakuutti kaikille rakkauttaan. Vollmer kutsui itseään nimellä rouva Burroughs, samoin tuttavat, vaikka pari ei ollutkaan virallisesti naimisissa. Vuonna 1951 Burroughs ampui vahingossa Vollmerin yrittäessään pelata William Tellia illanvieton yhteydessä.

Joan Vollmer oli keskeinen henkilö Beat-vallankumouksen luomisessa; hän oli kollektiivinen muusa, joka myös houkutteli piiriin uusia kirjailijanalkuja. Hän oli perehtynyt kirjallisuuteen ja filosofiaan joista muut ammensivat lähteitä. William S. Burroughs on sanonut, että hänestä ei olisi koskaan tullut kirjailijaa ilman Vollmerin kuolemaa. Hän kirjoitti loppuelämänsä pakotietä tapahtuneesta.

Tekstilähde Wikipedia Joan Vollmer https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Vollmer
Kuvalähde: Pinterest


Kommentit

Suositut tekstit