Batesien perustama ruhtinaskunta toimi merellä vapaana radioasemana

 

Joan ja Paddy Roy Bates Sealandin ruhtinaskunnnassa 1970-luvulla.

Paddy Roy Bates perusti yhdessä vaimonsa Joan Batesin kanssa oman pienen valtion nimeltään Sealandin ruhtinaskunta vuonna 1967. Pinta-alaltaan 550 neliömetrin valtio sijaitsee vanhalla toisen maailmansodan aikaisella ilmatorjuntatykkien jalustalla Pohjanmerellä kymmenen kilometrin päässä Englannin rannikosta Suffolkin edustalla.

Sealandin ruhtinaskunta.

Batesit käyttivät omaa valtiota alun perin vapaan adioaseman alustana. Asema oli maailman ensimmäinen 24/7 ohjelmaa lähettänyt piraattiradio.

Yksikään Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltio ei ole tunnustanut maata itsenäiseksi. Brittiläinen oikeus päätti vuonna 1968, ettei alue kuitenkaan kuulu Britannian lainsäädännön piiriin. Tämä perustui siihen, ettei Sealand ollut Britannian aluevesillä.

Joan ja Paddy Roy Bates kuvattuna 1970-luvulla.

Paddy Roy Bates (1921 – 2012) eteni brittiarmeijassa toisen maailmansodan aikana majuriksi ja haavoittui taisteluissa useita kertoja. Hän palveli muun muassa Monte Cassinon taistelussa Italiassa sekä Pohjois-Afrikassa. Saatuaan tuomion piraattiradiotoiminnasta Bates siirsi radiotoiminnan yhdessä mallina työskennelleen vaimonsa Joanin (1929 – 2016) kanssa merelle Sealandiin. Paddy Bates käytti itsestään Prince of Sealand -arvonimeä ja Joan arvonimeä Princess Joan of Sealand.

Tiedossa ei ole mitä mahdollista taloudellista hyötyä Batesit tai Sealandin ruhtinaskunnan myöhemmät omistajat ovat saaneet hankkeesta. Kuitenkin esimerkiksi The Pirate Bay yritti vuoden 2007 alussa ostaa Sealandin omaksi valtiokseen. Hintatarjoukseksi ilmoitettiin 750 miljoonaa euroa. Myös kansainvälinen BetCRIS Sportsbook -rahapeliyritys on kiinnostunut Sealandin ostamisesta. Yrityksiä kiinnostaa ruhtinaskunnassa verovapaus ja se, että siellä ei ole yritystoimintaa rajoittavia lakeja.

Sealand onkin saavuttanut kiinnostusta liberalistien piirissä mahdollisuutena luoda valtio ilman verotusta, viranomaisvaltaa ja muita heidän yksilönvapautensa rajoitteina pitämiään ilmiöitä. Sealandilla on muun muassa oma rahayksikkö, postimerkit ja passit, joista maailmalla liikkuu moninkertainen määrä väärennöksiä aitoihin verrattuna.

Tekstilähteet: 
Kuvien lähde: Pinterest


Kommentit

Suositut tekstit