Idealisointi

 


Edvard Munch idealisoi, rakentaa mielikuvassaan uuden persoonan psykiatri Daniel Jacobsonille. 

Termillä idealisoida tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö tekee jonkun toisen ihanteelliseksi, sijoittaa tähän vain kaikki hyvät puolet. Tällaiseen tilanteeseen saatetaan päätyä, jos henkilö on joutunut ratkaisemattomiin tajunnallisiin ongelmiin, jolloin helpottavaksi ratkaisuksi tulee maailman jakaminen hyviin ja pahoihin. Ihmissuhteissa toinen osapuoli on tällöin vaihtelevasti joko idealisoinnin tai demonisoinnin kohteena. Tämä tunne-elämän vuoristoratamaisuus liittyy epävakaaseen persoonallisuuteen. Käsitteen idealisoida kehitti Sigmund Freud.

Edvard Munch sairasti raskaita maanisdepressivisä kausia ja hän oli tämän vuoksi Jacobsonin hoidossa 1908-1909. Munchin kirjeenvaihdon ja päiväkirjojen perusteella on arveltu, että hän idealisoi Jacobsonin persoonaa. 

Idealisointi saattoi olla myös osa oman persoonan muutosprosessia; hoidon jälkeen taiteilijan kuvallinen ilmaisu muuttui ja Munch ei maalannut enää ihmisen heikkoutta, kuolevia henkilöitä sekä ruumiita, vaan elämää kuten rauhanomaisia ​​maisemia, maanviljelijöitä ja kalastajia.

Maalaus: Edvard Munch; psykiatri Daniel 1908-1909.

Tekstilähteet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Borderline_personality_disorder
https://en.wikipedia.org/wiki/Idealization_and_devaluation
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4vakaa_persoonallisuus
https://de.wikipedia.org/wiki/Daniel_Jacobson


Kommentit

Suositut tekstit