Maija Poppasen luoja P. L. Travers

P. L. Travers 1930-luvulla.

P. L. Travers (syntyjään Helen Lyndon Goff, 1899 - 1996) oli australialainen kirjailija, näyttelijä ja journalisti. Hän on tunnettu etenkin Maija Poppanen -kirjasarjastaan, jossa mystinen, sateenvarjolla lentävä lastenhoitaja Maija Poppanen onnistuu aina uudestaan piristämään lasten päivää taikaa ja seikkailuja täynnä olevasta laukustaan.

Parhaiten Maija Poppasen hahmo tunnetaan Disneyn samannimisestä elokuvasta Maija Poppanen, jossa häntä esittää Julie Andrews. Elokuvasta on tullut tutuksi "Supercali"-laulu, jossa on sana supercalifragilisticexpialidocious (suom. superoptihupilystivekkuloistokainen). Disney on julkaissut myös jatko-osan Maija Poppasen paluu, jonka nimiosassa nähdään Emily Blunt.

Kirjat kertovat Maija Poppasen melko katkonaisesta urasta Pankin eli Lippaan (engl. Bank) perheen lastenhoitajana. Maija Poppanen menee ja tulee miten mielii, vaivautumatta selittämään. Kirjoissa hän on luonteeltaan hyvin pikkumainen ja itserakas mutta erinomainen lastenhoitaja, joka saa asiat rullaamaan ja järjestää suojateilleen uskomattomia yllätyksiä. Hän on aina laittautunut ja hyvin ylpeä ulkonäöstään, hänellä on kädessä matosta tehty laukku ja papukaijapäinen sateenvarjo. Hänellä on myös siniset silmät sekä hiukset tiukalla nutturalla.

Kahdeksasta Maija Poppas -kirjasta on suomennettu neljä ensimmäistä.

Tuleva kirjailija oli alkujaan tarjoilija ja tanssija. Hän esiintyi pääasiassa Shakespearen näytelmissä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Travers ei koskaan avioitunut, mutta ollessaan lähemmäs 40-vuotias hän adoptoi pojan.

Travers työskenteli toisen maailmansodan aikana Britannian tiedotusministeriölle ja vietti näissä tehtävissä viisi vuotta Yhdysvalloissa. Tämä ajanjakso oli merkittävä hänen urallaan, ja joka vaikutti hänen kirjoitustyöhönsä ja näkemyksiinsä.

Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Travesille Brittiläisen imperiumin upseeri (Officer of the British Empire, OBE) arvonimen vuonna 1977. Travers kuoli Lontoossa vuonna 1996.

Julie Andrews 1960-luvun elokuvassa.


Maija Poppasen puhuva sateenvarjon pää sanoo vuoden 1964 elokuvan lopussa:

- Lapset eivät edes hyvästelleet sinua! Tiedän että välität noista lapsista...
- Eivät niin, vastaa Maija Poppanen.
Johon sateenvarjo: 
- Vanhemmat ovat heille tärkeämpiä, kuin sinä.
Maija Poppanen sanoo:
-  Niin pitääkin olla.


Tekstilähde Wikipedia
Kuvien lähde Pinterest


Suositut tekstit