Antoine de Saint-Exupéry oikullinen, turhamainen ja epäluuloinen kukka, jota ei pidä koskaan kuunnella, vain katsella ja hengittää

 


Antoine de Saint-Exupéry (Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, 1900 Lyon – kadonnut 1944 merellä Marseillen lähellä) oli ranskalainen kirjailija ja lentäjä. Hänen tunnetuin teoksensa Pikku prinssi on yksi maailman myydyimmistä kirjoista, jota on myyty 200 miljoonaa kappaletta. Suomennettu on myös Yölento, Siipien sankarit, Lento Arrasiin ja Postilento etelään.

Vuonna 1921 Saint-Exupéry aloitti asepalveluksen (toinen Chasseurs'n rykmentti) ja hänet lähetettiin Strasbourgiin lentokoulutukseen. 1922 hän sai lentolupakirjan ja hänelle tarjottiin siirtoa ilmavoimiin. Vuonna 1926 Saint-Exupéry alkoi taas lentää tauon jälkeen. Hänestä tuli yksi kansainvälisen lentopostin pioneereista, aikana, jolloin lentokoneissa oli tuskin lainkaan mittareita ja lentäjät luottivat vaistoonsa. Myöhemmin Saint-Exupéry valittikin, että kehittyneempien koneiden lentäjät olivat enemmän kirjanpitäjiä kuin varsinaisia lentäjiä.

Antoine de Saint-Exupéryn kirjallista tuotantoa luonnehtii vahvan humanistinen sanoma sekä aforistisuus. Esimerkiksi ainoassa sotaa kuvaavassa teoksessaan Lento Arrasiin (Pilote de Guerre, 1942) Saint-Exupéry pohtii paljon yksilön ja yhteisön suhdetta, ja sodankuvaus jää monissa kohdin pelkäksi teoksen rakenteelliseksi koossapitäjäksi: “Kulttuurini suuruus piileekin itse asiassa siinä, että sata kaivosmiestä kokee velvollisuudekseen vaarantaa henkensä pelastaakseen yhden elävältä hautautuneen. He pelastavat Ihmisen.”

Toisen maailmansodan aikana Saint-Exupéry lensi ensin Ranskan GC II/33 -tiedustelulaivueessa. Hän pakeni Saksan miehitystä New Yorkiin, mutta palasi taistelemaan liittoutuneiden joukoissa ja sai komennuksen Välimerelle. 44-vuotiaana hän oli jo lopettamaisillaan sotilaslennot, mutta lähti vielä yhdelle lennolle: tiedustelulennolle keräämään tietoja saksalaisten joukkojen liikkeistä Rhône-joen laaksossa. Hän nousi ilmaan 31. heinäkuuta 1944 ja katosi. 2004 viranomaiset vahvistivat, että meren pohjasta Marseillen edustalta vuonna 2000 löydetty Lockheed P-38 Lightningin hylky oli Saint-Exupéryn kone.


Muistathan sen kuuluisan taivaankappaleen, jolla on kolme polvenkorkuista tulivuorta, jättiläismäisiksi kasvavia baobabeja ja oikullinen, turhamainen ja epäluuloinen kukka, jota ei pidä koskaan kuunnella, vain katsella ja hengittää? Se on Asteroidi B 612, jolta on kotoisin yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista. Viisas ja hellyyttävä satuklassikko Pikku prinssi on käännetty kymmenille kielille. Antoine de Saint-Exupéryn (1900-1944) lempeä irvailu aikuisten keksimille säännöille on saanut vastakaikua kaikissa maanosissa.


Teksti lähteistä ja aiheesta enemmän
Antoine de Saint-Exupéry Wikipedia
Antoine de Saint-Exupéry Wikipedia engl
Pikku Prinssi BookBeat
Kuvien lähteet
Wikimedia
BookBeat


Suositut tekstit