Robert Mapplethorpe

 

"Self Portrait", 1988.

Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka tuli tunnetuksi mustavalkoisista taidekuvista, joiden aiheina olivat usein kukat ja alastomat miehet. Hänen suorasukaisen eroottinen tyylinsä aiheutti paljon keskustelua julkisuudessa. Hänen ehkä tunnetuin valokuvansa on Patti Smithin Horses-albumin kansikuva.

Mapplethorpe syntyi Long Islandissa, New Yorkissa ja sai katolisen kasvatuksen. Hänen perheessään oli irlantilaista ja brittiläistä sukujuurta. Hän sai B.F.A.:n arvon Brooklynin Pratt Institutesta, jossa hän teki taidetta monilla eri tekniikoilla. Pian tämän jälkeen hän otti ensimmäiset valokuvansa käyttäen Polaroid-kameraa.

Patti Smith, Horses, LP, 1975.

 1970-luvun puolivälissä hän hankki lehdistökuvausta varten käytettävän kameran ja alkoi kuvata laajaa ystäväpiiriään, johon kuului muun muassa taiteilijoita, seurapiiri-ihmisiä, pornotähtiä ja underground-seksiklubien vierailijoita. 1980-luvulla hän perehtyi enemmän muodon kauneuden tutkimiseen ja keskittyi veistoksellisiin ihmisvartaloihin, herkkiin kukka-asetelmiin ja muodollisiin muotokuviin taiteilijoista ja julkisuuden henkilöistä.

Mapplethorpe asui 1970-luvulla yhdessä Patti Smithin kanssa, otti tästä muotokuvia. Mapplethorpe oli New Yorkissa ensimmäisiä, jotka ottivat vastaan suomalaisen taiteilijan Tom of Finlandin tämän ensivierailuilla kaupunkiin. Hän pyrki järjestämään tälle galleriatiloja ja tunnusti ihailevansa paljon Tomin töitä.

"Ken Moody and Robert Sherman", 1984.

Mapplethorpe otti suurimman osan kuvistaan omassa studiossaan. Muotokuvia hän otti usein tutuistaan, esimerkiksi Andy Warholista, Deborah Harrysta ja Richard Gerestä, joista osa oli kuuluisia jo silloin, toiset vasta myöhemmin. Hän otti myös sadomasokismiaiheisia kuvia sekä teki homoeroottisia visuaalisia tutkielmia, jotka dokumentoivat ja tutkivat New Yorkin homomiesten BDSM-alakulttuuria 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Hän käsitteli kuviaan kuin maalauksia, käytti erityisiä painotekniikoita ja eksoottisia kehyksiä.

Mapplethorpen töitä oli usein esillä National Endowment for the Arts -viraston julkisin varoin kustantamissa näyttelyissä, mikä sai konservatiiviset ja uskonnolliset järjestöt takajaloilleen, ja julkisuudessa käytiin paljon keskustelua aiheesta. Hänen töitään esille asettaneiden museoiden ja gallerioiden omistajia on haastettu oikeuteen Mapplethorpen eroottisen taiteen vuoksi. Suomessa Mapplethorpen valokuvia oli nykytaiteen museo Kiasman näyttelyssä vuonna 2015, jossa on esillä noin 250 valokuvaa.

Robert Mapplethorpe kuoli AIDSin aiheuttamiin komplikaatioihin Bostonissa, Massachusettsissa vuonna 1989.



Suositut tekstit