Romantiikan ja kansallisen heräämisen edustaja Fredrik Cygnaeus

 


Fredrik Cygnaeus oli merkittävä romantiikan ja kansallisen heräämisen edustaja. Opiskeluaikanaan hän sai virikkeitä elämäntyölleen Lauantaiseuran jäseniltä, erityisesti J. V. Snellmanilta, Johan Ludvig Runebergilta, Elias Lönnrotilta ja Johan Jakob Nervanderilta. Cygnaeus oli hyvä puhuja ja esteettis-historiallisten aiheiden tutkija. Estetiikassa hänen oppi-isänsä oli G. W. F. Hegel.

"Ymmärsi Aleksis Kiven teosten arvon jo tämän elinaikana.

Cygnaeus oli ahkera kirjoittaja. Hänen tekstinsä ovat sanonnoiltaan polveilevia ja pakinoivia. Hänen tutkimuksistaan merkittävimpiä olivat analyysit Runebergin ja Aleksis Kiven useista teoksista. Cygnaeus olikin yksi harvoista kriitikoista, joka ymmärsi Aleksis Kiven teosten arvon jo tämän elinaikana. Cygnaeukselle Kivi ei ollut vain tukea tarvitseva lahjakas kirjailijalupaus, vaan Runebergin veroinen mestarillinen kansan tuntojen tulkitsija. Cygnaeus oli aikansa Suomen keskeisimpiä kirjallisuuskriitikoita.

Suomen kulttuurielämän viimeiseksi romantikoksi sanottu Cygnaeus esiintyi värikkäästi eikä koskaan mennyt naimisiin. Cygnaeus jätti jälkensä Suomen kulttuurielämään ja vaikutti voimakkaasti kansalliseen heräämiseen. Hänen panoksensa taiteen, kirjallisuuden ja historian parissa on kiistaton. 


Tekstilähde Fredrik Cygnaeus Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Cygnaeus
Kuvalähde Wikimedia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fredrik_Cygnaeus_1856.jpg

Suositut tekstit