Suomen Marcel Proust Volter Kilpi

 

Laura Kokko: Volter Kilpi : elämäkerta (2022)

Kirjailija Volter Kilpi (1874 Kustavi – 1939 Turku) on modernin kokeellisen romaanin edustaja. Hänet tunnetaan yhdestä kaikkien aikojen ylistetyimmistä suomalaisista romaaneista, Alastalon salista (1933), jota pidetään usein yhtenä parhaista suomenkielisistä romaaneista. Millainen oli Suomen Marcel Proustiksikin tituleerattu kirjailija?

Kilpi syntyi Kustavissa ja opiskeli filosofiaa Helsingin yliopistossa. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli kirjastonhoitajana Turun yliopistossa. Hänen varhaisiin teoksiinsa kuuluvat uusromanttiset romaanit Bathseba (1900), Parsifal (1901) ja Antinous (1903). 

Kilven kirjoitustyyli on tunnettu tajunnanvirtatekniikan käytöstä ja rikkaasta, monimutkaisesta kielestään.
Saaristosarja on kirjoitettu omalaatuisella, jäljittelemättömällä tyylillä. Kilven kieli on äärimmäisen hidasta ja monipolvista sekä ilmaisultaan ja kielikuviltaan rikasta. Hänen virkkeensä saattavat olla sivun mittaisia. Alastalon salissa, joka kuvaa kuusi tuntia kestävän tapahtumajakson, on 800 sivua pitkä.

Kilpi käyttää tajunnanvirtatekniikkaa ja kuvaa päähenkilöidensä pienimmätkin ajatukset, mielenliikkeet ja tunteet. Teossarjaa on verrattu James Joycen Odysseuksen ja Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjan kaltaisiin eurooppalaisen modernismin klassikoihin, ja kirjallisuudentutkijat sekä kriitikot ovat usein pitäneet Alastalon salissa -teosta parhaana suomalaisena romaanina. Samasta syystä Kilpi ei ole koskaan ollut suuren yleisön suosikki, sillä hänen teoksensa ovat melko vaikealukuisia.


Tekstilähteet Wikipedia ja SKS Kirjat


Suositut tekstit