Franz Kline - objektiivista läpinäkyvyyttä ja kollektiivista rehellisyyttä

 

Franz Kline, Red Field (formerly Black Over Reds), 1955.

Franz Kline (1910 – 1962, Yhdysvallat) on tunnustettu yhdeksi New Yorkin abstrakti ekspressionismi -liikkeen tärkeimmistä mutta ongelmallisimmista taiteilijoista, koska kriitikoiden on vaikea tulkita hänen tyyliään suhteessa hänen aikalaisiinsa.

Klinen maalaukset ovat petollisen hienovaraisia. Yleensä hänen maalauksillaan on spontaani ja dramaattinen vaikutus; Kline viittasi usein tiiviisti kompositiopiirruksiinsa. Kline renderöi huolellisesti monet monimutkaisimmista kuvistaan ​​laajoista tutkimuksista, jotka yleensä luotiin jätepaperille. Toisin kuin hänen kollegansa abstrakti ekspressionisti, Klinen teosten oli tarkoitus vain näyttää siltä, ​​kuin ne olisi tehty inspiraation hetkessä; jokaista maalausta tutkittiin kuitenkin perusteellisesti ennen kuin hänen maalarinsa sivellin kosketti kankaalle.

"teoksissaan on objektiivista läpinäkyvyyttä ja kollektiivista rehellisyyttä"

Kline tunnettiin myös siitä, että hän vältti antamasta maalauksilleen merkitystä, toisin kuin hänen kollegansa, jotka antoivat mystisiä kuvauksia teoksistaan. Klinen teosten luettelossa taidehistorioitsija Carolyn Christov-Bakargiev kirjoittaa, että "hänen taiteensa sekä ehdottaa että kieltää merkityksen." Taidehistorioitsijat ovat pitäneet monia hänen töitään osoituksena edistymisestä kohti minimalistista maalausta. He uskovat, että hänen teoksissaan on objektiivista läpinäkyvyyttä ja kollektiivista rehellisyyttä, joka eroaa New Yorkin koulun tyyliin liittyvästä subjektiivisuudesta. Tämä tekisi hänen työstään enemmän samankaltaisia ​​kuin avantgarde-alustoilla, kuten minimalismi, joka korvasi abstraktin ekspressionistisen liikkeen 1960-luvulla.

Franz Kline LIFEn kuvassa 1950-60 luvulla.

Taidehistorioitsija David Anfam huomauttaa, että Klinen elinaikana ja sen jälkeen työskennelleet taiteilijat, kuten Robert Rauschenberg, Aaron Siskind, Cy Twombly, Mark di Suvero ja Brice Marden, ovat kaikki kutsuneet Klineä inspiraation lähteeksi. Vuonna 2024 Kline ilmoitettiin valituksi Luzerne County Arts & Entertainment Hall of Fameen.

Tekstilähde Franz Kline Wikipedia
Teoskuvalähde Christies



Suositut tekstit