Alex Matson: romaani voi olla itsenäinen taideteos

 


Alex Matsonin mukaan myös romaani voi olla itsenäinen taideteos.

Alex (Alexander) Matson, kirjailijanimet: Aaro Evä, Aleksi Valkeakylä (1888 Koivisto – 1972) oli suomalainen kirjailija, kriitikko, taiteilija ja kirjallisuudentutkija, jonka pääteoksella Romaanitaide oli suuri vaikutus sodanjälkeiseen suomalaiseen kirjallisuuteen.

Vuosina 1905–1909 Matson työskenteli vientiliikkeessä ja luki tänä aikana runoutta, sosialistista kirjallisuutta sekä Nietzschen ja Bernard Shaw’n teoksia. Hän aikoi aluksi ryhtyä taiteilijaksi, harjoitellen piirtämistä ja vesivärimaalausta sekä opiskellen myöhemmin taidetta Hullissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Sodan jälkeen Matson oli mukana Tampereelle perustetussa Mäkelän piirissä. Tämä oli kirjastonjohtaja Mikko Mäkelän johdolla toiminut kirjallinen piiri, joka kokoontui säännöllisesti Tampereen kaupunginkirjastossa ja jonka jäseninä olivat muun muassa Lauri Viita, Väinö Linna, Harri Kaasalainen, Viljo Paula, Reino Mantere ja Mirkka Rekola. 

Matson julkaisi pääteoksensa Romaanitaide vuonna 1947. Matson esittää teoksessaan, että romaani voi olla myös itsenäinen taideteos. Teosta on käyttänyt apunaan esimerkiksi Väinö Linna suunnitellessaan kirjansa Tuntematon sotilas rakennetta, samoin Lauri Viita on sanonut saaneensa siitä vaikutteita.
 
Tekstiläheet:
Wikipedia Alex Matson
Yle Areena Väinö Linna, Paloaukealta Pentinkulmalle
Kuvalähde:


Suositut tekstit