Anne ja Ann olivat ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pari

 


Päiväkirjan kirjoittaja Anne Listeria ja hänen kumppaniaan Ann Wakeria on pidetty ensimmäisenä modernina julkisesti samaa sukupuolta olevana parina.

Anne Lister (3. huhtikuuta 1791 Yhdistynyt kuningaskunta – 22. syyskuuta 1840 Venäjä) kirjoitti elämänsä aikana yli 6 000 sivua päiväkirjoja koodatulla salakielellä jotka purettiin ja julkaistiin alkaen 1930-luvulta. Päiväkirjoja on pidetty liian realistisina kuvauksina naisten välisistä suhteista, ja siksi niitä väitettiin pitkään väärennetyiksi.

Anne Lister oli korkeasti koulutettu ja hän peri sen verran omaisuutta, että pystyi olemaan lopun elämänsä itsenäisenä liikenaisena ja osakesijoittajana. Tällaista toimintaa pidettiin 1800-luvulla naiselle sopimattomana. Listerin tyyliä on luonnehdittu maskuliiniseksi; hän pukeutui mielellään miesten pukuihin ja aina mustaan. Häntä kutsuttiin nimellä "Herrasmies Jack".

Lister ja Walker järjestivät seremoniallisen parin vihkimisen Pyhän kolminaisuuden kirkossa Yorkissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa pääsiäissunnuntaina 30. maaliskuuta 1834. Rakennuksessa on tämän muistoksi asetettu muistolaatta.

Pariskunta matkusteli ahkerasti eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Pari oli sen verran kuuluisa, että Lister on kertonut: "Ihmiset tulivat katsomaan meitä ikään kuin olisimme outoja eläimiä, joita he eivät olleet koskaan aikaisemmin nähneet".

Anne Listerin päiväkirjat on sittemmin tallennettu Unescon Maailman muisti (Memory of the World Programme) rekisteriin. Päiväkirjoja pidetään merkittävänä, kattavana ja tuskallisen rehellisenä kertomuksena naisparin elämästä. 

Kuva: Suranne Jones näyttelee Anne Listeriä ja Sophie Rundle Ann Walkeria tv-sarjassa Gentleman Jack (2019). 

Tekstilähteet:
Wikipedia Anne Lister
Wikipedia Anne Lister
Vogue Gentleman Jack: trama e curiosità sulla serie tv
Kuvalähde: 
Women You Should Know


Kommentit

Suositut tekstit