Venäjän vaikutus balettiin - Sergei Djagilev

 


Sergei Djagilev (1872 Venäjän keisarikunta – 1929 Italia) oli Ballets russes balettiryhmän perustaja sekä taide- ja kulttuuriryhmän Mir iskusstvan johtohahmo. Vaikka Djagilev ei ollut balettitanssija eikä koreografi, hänen vaikutuksensa baletin 1900-luvun kehitykselle on huomattavan merkittävä.

Ballets russes syntyi, kun Djagilev halusi viedä venäläistä balettia Pariisiin 1909. Ensimmäistä Saison Russeä varten hän kokosi ryhmän eturivin venäläisiä tanssijoita, kuten Tamara Karsavinan, Vatslav Nižinskin, Mihail Mordkinin ja myös kuuluisan Anna Pavlovan, esittämään ohjelmistoa jonka perustan loivat nuoren koreografin Mihail Fokinin uudistukselliset pienoisbaletit. Mihail Fokinin teoksia Venäläisen baletin ohjelmistossa olivat muun muassa Les Sylphides (säv. Frédéric Chopin), Tulilintu (säv. Igor Stravinski) ja Ruusu-unelma (säv. Igor Stravinski).

Venäläisen baletin taiteellisena johtajana toimi taidemaalari Léon Bakst. Yhdessä Djagilevin kanssa hän kehitti yhä monimuotoisempia baletteja, ja niissä oli paljon myös show-osioita, joiden tarkoituksena oli vedota tavalliseen yleisöön huomattavasti enemmän, kuin sofistikoituun aristokratiaan. Balettiyleisö ei nimittäin enää koostunut pelkistä taiteenalan asiantuntijoista ja balettomaaneista. Varsinkin alkuaikojen ohjelmistolle tyypillisten eksoottisten piirteidensä pohjalta Venäläisellä baletilla oli vaikutus myös taidesuuntaus fauvismin sekä art deco -tyylisuunnan syntyyn. 

Monet Djagilevin venäläisen baletin jäsenet levittivät Ballets russes'n perintöä myöhemmin ympäri maailmaa jatkaessaan uraansa muualla. Heidän mukanaan syntyi vahva tanssitraditio etenkin Yhdysvaltoihin, jossa ryhmästä vaikutti George Balanchine sekä Britteinsaarille, jossa vaikuttivat eritoten tanssijat Ninette de Valois sekä Marie Rambert. Seurueen viimeisestä miestanssijatähdestä Serge Lifarista tuli Pariisin oopperan baletin pitkäaikainen johtaja.

Kuva: Valentin Serov: Sergei Djagilev, 1909. (lähde Pinterest)

Kuva- ja tekstilähde Wikipedia Sergei Djagilev


Kommentit

Suositut tekstit