Carmen Dell’Orefice toi aikuisen naisen muotimaailmaan

 Huippumalli Carmen Dell’Orefice oli 13 vuotias vuonna 1944 ajaessaan bussilla balettitunneille, jolloin valokuvaaja Herman Landschoffin vaimo lähestyi häntä ja pyysi malliksi kuvauksiin. Tästä käynnistyi ura, joka on jatkunut yhdeksällä vuosikymmenellä.

Dell'Orefice syntyi 3. kesäkuuta 1931 New Yorkissa italialaisista ja unkarilaisista vanhemmista. Hänen vanhemmillaan oli epävakaa suhde, jossa oli usein eroja ja taas sovintoja. Dell'Orefice asui sijaiskodeissa tai sukulaisten luona vanhempien yhteenottojen aikana.

Nuorena Dell'Oreficea hoiti käytännössä hänen äitinsä. Työläistaustaiset äiti ja tytär olivat jatkuvissa taloudellisissa vaikeuksissa, joita he yrittivät paikata tekemällä muun muassa ompelutöitä. Lisätuloja saatiin myös Dell'Oreficen satunaisista mallinpalkkioista. Nuori mallinalku rullaluisteli kuvauksiin säästääkseen bussimatkoissa.
Lokakuussa 1947 oli ensimmäinen Dell'Oreficen Voguen kansi vain 16-vuotiaana. Tästä lähtien hän työskenteli aikansa kuuluisimpien valokuvaajien kuten Irving Pennin, Gleb Derujinskyn ja Francesco Scavullon kanssa. Ura jatkui tämän jälkeen ansiokkaasti vuosikymmenestä toiseen. 1990-luvulla Dell’Orefice esiintyi menestyksekkäästi eksentrisen muotitaiteilija Thierry Muglerin muotinäytöksien päätähtenä. Nämä esiintymiset avasivat kokonaisen uuden aallon seniormalleille. Voidaan sanoa että Dell'Orefice toi aikuisen naisen muotimaailmaan.
Dell'Oreficen uraan on mahtunut myös suuria vastoinkäymisiä; hän on menettänyt kaikki rahansa ja koko omaisuutensa kahteen kertaan ollessaan vedettynä mukaan muotimaailman liiketoimiin.

Carmen Dell’Orefice on noussut arvostettuun asemaan koko muodin maailmassa. Hänen uraansa sekä mielipiteitä on seurattu maailmanlaajuisesti lukuisissa medioissa ja hän on ollut esikuvana lukemattomille muotialan ihmisille vuosikymmenien ajan. Dell’Orefice (90) on maailman vanhin huippumalli joka jatkaa edelleen aktiivisena uraansa.
Carmen Dell'Orefice kuvat:
-  S Modan artikkelissa vuonna 2016.
-  Lillian Bassmanin kuvasarjassa "It’s a Cinch", Harper’s Bazaar, syyskuussa 1951.
-  Chanelin mainoksessa huhtikuussa 1957, kuvaaja Gleb Derujinsky.
-  Guo Pein kevään 2017 haute couture näytöksessä.

Tekstissä käytetty lähdettä Wikipedia Carmen Dell'Orefice 
Otsikon kuvalähde S Moda 
Tekstin kuvat Harper's Bazaar /Carmen Dell'Orefice Opens Up About Her Ageless StyleKommentit

Suositut tekstit