Feminismin edelläkävijä Colette

 


Sidonie-Gabrielle Colette (28. tammikuuta 1873 – 3. elokuuta 1954) oli ranskalainen kirjailija, jonka tunnettuja teoksia ovat romaanit Gigi (1944) ja Claudine-kirjasarja.

Claudine-sarja on viisiosainen kirjasarja, jonka päähenkilö on nuori Claudine-niminen tyttö. Sarjan ensimmäinen teos Claudine à l’école ilmestyi vuonna 1900. Teos on kirjoitettu päähenkilö Claudinen päiväkirjamuotoon.

Kirjoissa Claudine kertoo esimerkiksi suhteistaan naisiin. Samaan aikaan todellisessa elämässä kirjailija ja hänen miehensä kävivät vuorotellen rakastelemassa samaa avioliitossa olevaa kustantajan vaimoa. Iltaisin kirjailijapariskunta maisteli näitä tapahtumia ja pisti niitä kirjoihin. Samalla avantgardistinen kirjailijapariskunta visioi kirjojen tulevia juonenkäänteitä, siis myös omaa toimintaansa. 

Claudinesta tuli suosittu kirjasarja jota lukivat erityisesti naiset. Claudine hahmo brändättiin kirjailijan avulla ja jota esiteltiin lehdissä sekä kirjallisilla foorumeilla. Claudinesta tuli näin myös muoti-ikoni ja suosittu esikuva naisille. Hahmon ulkopuolella kirjailija Colette sekä järkytti että ihastutti tyylillään pukeutumalla miesten pukuihin.

Colette julkaisi lähes 80 kaunokirjallista teosta sekä muistelmia ja näytelmiä, mutta kirjoitti myös pakinoita, matkakuvauksia ja teatteriarvosteluja. Colette sai vuonna 1920 nimityksen Kunnialegioonan ritariksi, ja vuonna 1953 hän sai suurupseerin arvon. Hänet valittiin ranskalaisen Goncourt-akatemian puheenjohtajaksi sen historian ensimmäisenä naisena. Kirjailija oli ehdokkaana vuoden 1948 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. 

Sidonie-Gabrielle Colette oli feministi ja hänellä on huomattava vaikutus ranskalaiseen feminismiin, jonka merkittävä edelläkävijä hän on. Ranskalainen feminismi oli erityisesti Ranskassa 1970-luvulta 1990-luvun alkupuolelle vaikuttanut feministinen liike. Se on samaan aikaan sekä filosofinen että kirjallinen. Sen teemoja on muun muassa anti-essentialismi.

Tekstilähteet:
Wikipedia /Colette 
Wikipedia /Claudine kirjasarja 
Wikipedia /Colette 2018 elokuva 
Wikipedia /Ranskalainen feminismi 
Kuvalähde: Pinterest

Suositut tekstit