Fanny Hill

 


John Cleland: Fanny Hill (1749) romaani

Brittiläisen kirjailija John Clelandin Fanny Hill teosta pidetään ensimmäisenä eroottisena novellina, joka käyttää romaanin muotoa. Se on myös yksi historian eniten syytteeseen asetettuja ja kiellettyjä kirjoja. Teos on ensimmäisiä joka käyttää tekstissään huomattavalla tavalla lyyrisiä eufenismeja, kiertoilmauksia. Siinä on myös käsitelty tunteensiirtoja, jonka käsitteen Sigmund Freud muotoili vasta 150 vuotta myöhemmin.

Ensijulkaisun jälkeen Cleland pidätettiin ja asetettiin syytteeseen, jolloin kirjailija luopui romaanin oikeuksista ja virallisen ilmaisun mukaan se "peruutettiin". Kustantajat kuitenkin julkaisivat piraattikopioita ja alkaen 1800-luvulta sitä myytiin eri puolilla maailmaa tiskin alta kirja- ja pokkariversioina. Romaani myi alusta alkaen suuria määriä. Teos aiheutti useita oikeuskäsittelyjä ja viimeinen näistä käytiin Yhdysvalloissa vielä 1960-luvulla. Kirjasta on sittemmin tehty lukuisia elokuva-, TV- ja tekstisovituksia. 

Nykyaikana teos on nähty esimerkiksi seksuaalioikeuksien sekä naistenoikeuksien kontekstissa ja kriitikot ovat sanoneet siitä muun muassa, että romaanilla on suuria hyveitä, kuten sen kieli, psykologiset ulottuvuudet ja päähenkilön luonne. 

Kuva: Fanny Hill TV-elokuva vuodelta 2007.

Fanny Hill Wikipediassa:


Kommentit

Suositut tekstit