Mussolinin manageri Margherita Sarfatti

 


Margherita Sarfatti (1880 – 1961 Italia) oli 20 vuoden ajan henkilö Benito Mussolinin takana; puheenkirjoittaja, mesenaatti ja manageri. Sarfatti oli myös kulttuurivaikuttaja ja feministi.

Menestyskirjailija

Margherita Sarfattin isä oli varakas juristi ja äiti puolestaan kotiäiti. Vanhemmat halusivat tyttärelleen parhaimmat mahdolliset kotiopettajat. Tyttärestä ei tullut porvariskotirouvaa vaan huomattava kulttuurivaikuttaja ja feministi. Hänen salonkeihinsa Milanossa ja Roomassa kokoontui kuuluisia säveltäjiä, kirjailijoita, taiteilijoita ja naisasiahenkilöitä Italiasta sekä myös eri puolilta maailmaa.

Sarfatti tutustui vuonna 1911 kolme vuotta nuorempaan Mussoliniin, jolloin näiden kahden henkilön välille syttyi suhde. Menetettyään miehensä vuonna 1924 aloitti Sarfatti kirjoittamaan Mussolinin elämäkerran. Mussolinin ura oli ajautunut tällöin pahasti karille ja hänen poliittinen uransa näytti lopulliselta umpikujalta. 

Sarfattin kirja ilmestyi ensin vuonna 1925 Britanniassa nimellä The Life of Benito Mussolini ja seuraavana vuonna Italiassa nimellä Dux. Kirjailija onnistui kirjoittamaan Mussolinista ylistävän ja vaikuttavan elämänkertakirjan, jossa Mussolini tuotiin esille uskottavasti Rooman valtakunnan keisareiden henkisenä perillisenä. Kirja oli jättimenestys. Se nosti Mussolinin takaisin huipulle kansansuosioon ja hän sai tämän ansiosta osakseen myös huomattavaa kansainvälistä nostetta. Kirjasta julkaistiin 17 painosta ja se käännettiin 18 kielelle, myös suomeksi nimellä Mussolini: Elämänkerta.

Mussolinin mesenaatti ja manageri

Sarfatti auttoi Mussolinin uraa myös toimimalla tämän mesenaattina osallistuen huomattavilla summilla tulevan diktaattorin sanomalehtitoiminnan kustantamiseen. Sarfatti nosti lisäksi Mussolinia kirjoittamalla tämän kuuluisiksi muodostuneita menestyspuheita. Edelleen hän kirjoitti kansaan vetoavan Italian fasistipuolueen alkuperäisen yhteiskunnallisen tasa-arvoa kannattavan ohjelman. Fasistihallituksen politiikka muuttui vasta myöhemmin antisemitiseksi vuonna 1938, jolloin Mussolini taipui Hitlerin painostukseen ja rasistinen rotumanifesti säädettiin. Puolueen jäsenyys oli ollut sitä ennen avoin myös juutalaisille.

Sarfatti oli Mussolinin neuvonantaja myös medianäkyvyyteen liittyvissä asioissa; kirjailija ja manageri laati ohjelmajulistuksia ja lehtikirjoituksia. Hän myös huolehti Mussolinin salonkikelpoisuudesta ja hänelle loihdittiin tyylikäs ja moderni ulkoasu. Mussolini oli viihtynyt aikaisemmin lähinnä maalaishenkisissä huolettomissa asuissa, nyt uuden vaaleasävyisen tyylin tekivät huippuräätälit. Edelleen Sarfatti tutustutti Mussolinin Italian kulttuuripiireihin, joiden arvostettu jäsen vaikutusvaltainen taiteentukija oli.

Välirikko

Kun Mussolinin aloitti sotia ja tiivisti yhteistyötään Hitlerin kanssa, katsoi Sarfatti parhaaksi irtautua Italian diktaattorista. Hän matkusti kiristyneessä tilanteessa Uruguayihin, jossa työskenteli toimittajana Montevideossa. Käytännössä maanpaossa ollut Margherita Sarfatti palasi takaisin kotimaahansa sodan jälkeen vuonna 1947, jolloin hänestä tuli jälleen vaikutusvaltainen henkilö Italian kulttuuripiireissä.


Tekstilähteet:
Wikipedia Margherita Sarfatti
Dokumentti Yle Tv 1 (ei katsottavissa) 
Kuvalähde Yle 


Kommentit

Suositut tekstit