Nuori kapinallinen elokuvalla oli vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus

 

'

Psykologi Robert M. Lindnerin psykiatrinen tutkimus Kapinallinen ilman syytä (Rebel without a cause - the hypnoanalysis of a criminal psychopath, 1944) kertoo rikollisen henkilön käyttäytymisen syistä. James Dean tähditti myöhemmin menestyselokuvan joka lainasi tutkimuksen teemoja ja nimeä.
 
Robert M. Lindner (1914 - 1956) oli amerikkalainen kirjailija ja psykologi, joka tunnetaan parhaiten kyseessä olevasta teoksesta. Lindner opiskeli yliopistossa psykiatriaa sekä psykoanalyysiä ja työskenteli muun muassa psykiatrian tutkijana sekä konsulttina valtion terveyshallinnossa. Sota-aikana hän palveli luutnanttina vastaavissa tehtävissä armeijassa. 

Lindner keräsi aineistoa Kapinallinen ilman syytä -tutkimukseensa toimiessaan psykiatrina. Hän käytti tutkimuskeskusteluissa vapaan assosiaation monologimenetelmää. Tutkimustuloksissa kuvataan sellaisten henkilöiden käyttäytymistä, jotka ovat irrottautuneet normaalin ihmisen tunnemaailmasta ja ovat kykenemättömiä asettumaan toisten henkilöiden asemaan. Lindnerin klassikkotutkimusta ja siinä käytettyjä psykiatrian argumentteja pidetään edelleen pätevinä ja esimerkiksi Amerikan yhteiskuntatieteiden akatemia on todennut tulokset "lopullisiksi lausunnoiksi". 

Elokuva Rebel Without a Cause (suom. Nuori kapinallinen, 1955) lainaa Robert M. Lindnerin tutkimuksen nimeä ja alkuperäisessä käsikirjoituksessa oli joitakin samoja aiheita kuin tutkimuksessa. Elokuva oli aluksi Warner tuotantoyhtiön B-luokassa ja se oli tarkoitus kuvata mustavalkoisena sekä levittää vain osassa teattereita. Produktion aikana James Dean oli kuitenkin lyönyt itsensä läpi Eedenistä itään (1955) elokuvalla ja tämä vaikutti linjamuutokseen; elokuva käsikirjoitettiin uudestaan, nostettiin värifilmiksi A-luokkaan ja sen levitys muutettiin käsittämään kaikkia elokuvateattereita.

Nuori kapinallinen elokuvalla on vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus: elokuva suunniteltiin alun perin vaihtoehdoksi aikaisemmille nuorisorikollisuutta käsitteleville elokuville ja jossa käsiteltäisiin keskiluokkaisen nuorison vieraantumista ja arvomaailmojen muutosta, kapinointia sekä sukupolvien välisiä ristiriitoja. Joitakin näistä teemoista sisällytettiin lopulliseen elokuvaversioon.
Kuvat: yllä Rebel Without a Cause elokuvajuliste ja alla Robert M. Lindnerin klassikoksi muodostuneen psykiatrisen tutkimuksen kirjaversio.
(Julistekuva Pinterest)

Tekstilähteet: 
Wikipedia Robert M. Lindner 
Good Reads Rebel Without a Cause: The Story of A Criminal Psychopath https://www.goodreads.com/book/show/23499.Rebel_Without_a_Cause
Wikipedia Rebel Without a Cause
Robert M. Lindner: Rebel without a cause - the hypnoanalysis of a criminal psychopath


Kommentit

Suositut tekstit