Oikeudet omiin tunteisiin - Marguerite Duras

 


Elokuvaohjaaja ja kirjailija Marguerite Durasia pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä ranskalaisista kulttuurivaikuttajista


Duras (1914 Ranskan Indokiina – 1996 Ranska) on ohjannut parikymmentä elokuvaa ja kirjoittanut saman verran elokuvakäsikirjoituksia ja kirjallisia teoksia. Hän on huomattava feministi jossa alalajina ranskalainen feminismi, jonka merkittäviin edelläkävijöihin Duras luetaan. 


Marguerite Durasia pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä ranskalaisista kirjailijoista ja kulttuurivaikuttajista. Hänen teoksensa kuvaavat usein naisia, joiden asiat ovat ulkoisesti kunnossa, mutta ovat ikävystyneitä eivätkä saa otetta muihin ihmisiin tai ympäristöönsä ja hänen tekstinsä kuvaavatkin usein eristyneisyyttä.


Duras on sanonut teksteistään: "Kirjoitus tulee toisaalta, toiselta alueelta kuin puhuttu sana. Se on puhetta toiselta henkilöltä, joka ei puhu." Duras ei yleensä esittänyt teostensa henkilöiden tunteita suoraan, vaan antoi niiden heijastua ympäröivään yhteisöön. Tämän vuoksi häntä on pidetty uuden romaanin (roman nouveau) kirjailijaryhmään kuuluvana, vaikka hänellä ei ollut suoraa kosketusta tähän ryhmään. 


Elokuvaohjaaja ja kirjailija peilaa teoksissaan omaa henkilökohtaista historiaansa ja kokemusmaailmaansa. Kantavia teemoja hänen teoksissaan on ihmisen subjektiiviset oikeudet omiin tunteisiinsa, joka on yksi feminismin ydinalueista. Duras ei käsittele asioita helpoimman kautta, hänellä on sanottavaa.


Duras on kirjoittanut vallasta ja ideologioista: "Lapsesta saakka meidät on velvoitettu järjestämään elämämme karsimalla siitä pois kaikki epäjärjestelmällisyys. Ja tuossa tyhjyyden pelossa ovat vallan juuret: tahdossa rakentaa suojamuuri pienintäkin pelosta juontuvaa uhkaa vastaan.” Hän kertoo näin miksi emme pääse eroon ideologioista.


Marguerite Duras teki ohjaajana useita elokuvia ranskalaisen näyttelijä Jeanne Moreaun kanssa. Huomattavia Durasin tekstejä on esimerkiksi ranskalais-japanilaisen elokuvan Hiroshima, rakastettuni (1959) käsikirjoitus.


Tekstilähteitä:

Wikipedia Marguerite Duras (suom.)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marguerite_Duras

Wikipedia Marguerite Duras (engl.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Marguerite_Duras

Wikipedia Hiroshima, rakastettuni 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshima,_rakastettuni

Wikipedia Ranskalainen feminismi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ranskalainen_feminismi

Leopoldina Pallotta della Torre: Nimetön intohimo (2013), Durasin haastatteluteos

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008150813.html

Kuvalähde: Pinterest

Suositut tekstit