Surrealistinen muotitaiteilija Elsa Schiaparelli

 


Elsa Schiaparelli: "Minulle vaatteiden suunnittelu ei ole ammatti vaan taidetta"

Schiaparelli (10. syyskuuta 1890 Rooma - 13. marraskuuta 1973 Pariisi) oli yksi 1930- ja 1940-lukujen merkittävimmistä muotitaiteilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti erikoisten ja näyttävien surrealististen yksityiskohtien tuomisesta haute couture muotiin. Schiaparellin vaikutus näkyy yhä edelleen muodissa.


Surrealismi (ransk. surréalisme, 'ylitodellisuus') taidesuuntaus alkoi vaikuttaa 1920-luvulta lähtien. Pyrkimyksenä ei ollut uudistaa taidetta tyylillisesti vaan olemukseltaan ja kuvata ihmisen tiedostamatonta sielunelämää. Surrealistit hakevat innoituksensa usein alitajunnasta ja unista. Suuntauksen lähimpinä lähtökohtina olivat dadaismi ja Sigmund Freudin psykoanalyyttiset tutkimukset.


Yksi tunnetuimmista Elsa Schiaparellin luomuksista on hattu, joka näyttää korko ylöspäin päähän asetetulta naisten kengältä. Kenkä on musta ja sen pohja punainen. Myöhemmin myös Christian Louboutin on käyttänyt suunnittelemissaan kengissä punaista pohjaa.

Schiaparelli opiskeli nuoruudessaan filosofiaa ja julkaisi runoja, joista sai vaikutteita myöhempään muotitaiteeseensa. Myöhempiä yhteistyökumppaneita hänellä oli monia merkittäviä 1930- ja 1940-lukujen surrealistitaiteilijoita kuten Man Rayn, Salvador Dalín ja Marcel Duchamp. Muotitaiteilija oli paljon esillä julkisuudessa ja hänen erikoiset luomuksensa saivat paljon palstatilaa muoti- ja taidelehdissä eri puolilla maailmaa.


Schiaparellin nimeään kantava muotimerkki jatkaa edelleen toimintaansa ja se on tehnyt comebackia erityisesti 2020-luvulla, jolloin muun muassa Kim Kardashian West on esitellyt muotitalon surrealistisia luomuksia.

Kuvat: 
- Muotitaiteilija Elsa Schiaparelli kuvattuna 1930-luvulla ateljeessaan. (lähde Pinterest)
- Surrealistinen Schiaparelli päähinen 1930-luvulta. (lähde Pinterest) 
- Kim Kardashian West Maison Schiaparelli muotitalon asukokonaisuudessa joka rakentuu muotoillun korsettitopin ympärille vuonna 2021. Kuvan on julkaissut alun perin Instagramissa Maison Schiaparelli muotitalon taiteellinen johtaja Daniel Roseberry. 

Tekstilähteet:
Wikipedia Elsa Schiaparelli  
Schiaparelli .com 











Suositut tekstit