Trendsetterit muodostivat Tulenkantajat

 


Trendsetterit muodostivat 1920-luvulla kirjallisuuspiirin joka otti vaikutteita kaikesta uudesta; muodista, uudenlaisesta elämänfilosofiasta, taiteissa dadaismista ja futurismista.

Vaikutteita ja visioita otettiin varsinkin modernista eurooppalaisuudesta. Samaan aikaan vaikutti Paneurooppa-liike, joka ajoi Euroopan valtioiden uutta valtioliittoa ja johon kuului Suomessa loppuvaiheen tulenkantajiakin.

Ryhmään kuuluivat muun muassa kirjailijat Olavi Paavolainen, Yrjö Jylhä, Uuno Kailas, Elina Vaara, Martti Haavio (taiteilijanimeltään P. Mustapää) sekä ekspressionisteina pidetyt Arvi Kivimaa ja Mika Waltari.

Muun taiteen mukana kuitenkin myös kirjallisuus kaupallistui ja käsitys sen merkityksestä sivistystekijänä heikentyi. 1920-luvun kirjallisen elämän tärkeä hahmo ja tulenkantajien kärkeen kuulunut Paavolainen kirjoitti tästä vuonna 1932 teoksensa Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa. Teoksessa hän kritisoi aikalaiskirjallisuutta ja nuoren kulttuurin ilmiöitä.
Paavolaisen mielestä kirjallisuuden taiteellinen taso oli laskenut, se oli pinnallista, muotia seuraavaa, mautonta sensaationtavoittelua ja siitä puuttui yhteiskunnallinen ote. Paavolaisen mukaan kärpäset likasivat hyvin nopeasti ruudun Eurooppaan. 

Tulenkantajat nimesivät eräänlaiseksi logoksi espanjalaisen Hispano-Suiza urheiluauton. Kuvassa on auton uusi malli. 

Tekstilähde Wikipedia Tulenkantajat https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulenkantajat


Suositut tekstit