Vihan hedelmät - John Steinbeck

 



John Steinbeck: Vihan hedelmät (1939) romaani
 
Osa Vihan hedelmien (engl. The Grapes of Wrath) tehosta kumpusi sen intohimoisesta köyhien ahdingon kuvauksesta. Kirja tuomittiin ilmestyessään muun muassa "valhekokoelmaksi" ja sitä nimitettiin "kommunistiseksi propagandaksi".

Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun suureen lamakauteen, ja sen keskipisteessä on köyhä Joadin vuokraviljelijäperhe, joka joutuu lähtemään kodistaan kuivuuden, talousvaikeuksien ja maatalousteollisuuden muutosten takia. Lähes toivottomassa tilanteessa he päättävät matkata Kalifornian Keskuslaaksoon tuhansien muiden oklahomalaisten tavoin maan, työpaikkojen ja arvonannon saamisen toivossa. Määränpäässä perhe joutuu asumaan kurjissa leiriolosuhteissa. 

Kirjassa kerrotaan myös yleisesti työläisten vaelluksesta Route 66 valtatiellä idästä kohti länttä paremman elämäntoivon vuoksi. Tässä oli taustalla ajolähtö idän köyhillä työläisillä, jotka menettivät maansa ja siten työnsä huonosti organisoidun ryöstömaaviljelyn seurauksena. 

Vaikka Steinbeckia syytettiin leiriolojen kurjuuden liioittelusta poliittisen mielipiteen esittämiseksi, hän oli todellisuudessa toiminut juuri päinvastoin ja vähätellyt olosuhteita, joiden hän tiesi varsin hyvin olleen romaanin kuvailua pahempia. Steinbeckin mielestä tarkka kuvaus olisi nimittäin tullut varsinaisen tarinankerronnan tielle.

Vihan hedelmät on ollut sittemmin lähteenä lukemattomille kulttuurin teoksille ja julkaisuille. Muun muassa Jack Kerouacin Matkalla (engl. On the Road 1957) romaani on mainittu saaneet inspiraation Vihan hedelmistä, ja sitä kautta se on innoittajana lukemattomille road-movie elokuville ja kirjoille.

Edelleen Nat King Colen (Get Your Kicks on) Route 66 -kappale on saattanut saada inspiraationsa Vihan hedelmistä. Route 66 on sittemmin muodostunut jazz standardiksi ja onkin erikoista kuvitella, miten näin vaikeasta aiheesta on saatu niin letkeästi svengaava jazz kappale. 

Vihan hedelmät ovat myös anekdoottilähde spam-postille: nimitämme roskapostia spammiksi, ja sen alkuperäinen lähde tulee Steinbeckin romaanista, jossa köyhälistön usein ainut ruoka oli halpa Spam -niminen säilyke. Se oli mahdollisimman edullisesti purkitettua lihasäilykeruokaa, jossa ei ollut lihaa kuin nimeksi, jos siksikään. 


Tekstissä käytetty lähteitä
Wikipedia The Grapes of Wrath:
Yle dokumentti Vihan hedelmät, kuvaus Amerikasta:
Kuva: John Steinbeckin kirjan The Grapes of Wrath kansikuva (New York: Viking, 1939)

Suositut tekstit