Ekspressionismin ja kubismin edeltäjä El Greco

 


Renessanssitaiteilija El Grecoa pidetään ekspressionismin ja kubismin edeltäjänä.

El Greco ("Kreikkalainen"), oikealta nimeltään Domínikos Theotokópoulos (1541 – 1614) oli Kreetalla syntynyt, myöhemmin Espanjassa vaikuttanut taidemaalari, manierismin ajan kuuluisimpia maalareita. Hänen muotokuvilleen ja uskonnollisaiheisille teoksilleen ovat ominaisia voimakkaat valokontrastit ja pitkiksi venytetyt hahmot.

El Greco rikasti omintakeista tyyliään manierismin ja venetsialaisen renessanssin elementeillä. Hänen omaperäinen tyylinsä hämmensi aikalaisia, eikä häntä juuri tunnettu Espanjan ulkopuolella, mutta myöhemmin 1900-luvulla hänen teoksensa saivat arvostusta taidepiireissä. Ensimmäinen maalari, joka näyttää huomanneen monirakenteisen kypsyyden El Grecon morfologiassa oli Paul Cézanne, yksi kubismin edeltäjistä.

Monet muutkin myöhemmät taiteilijat ovat ottaneet vaikutteita El Grecosta, kuten Pablo Picasso, joka teki useita tutkielmakuvia hänen maalauksistaan. Picasson varhaisen kubismin juurien etsinnän oli tarkoitus paljastaa laajempia näkökohtia El Grecon töistä: sommittelun rakenteellinen analyysi, muodon ja tilan uudelleen rakentuminen sekä kohokohtien tehostaminen. Monilla kubismin piirteillä, kuten kuvan ja ajan vääristymillä on Picasson mielestä analogiat El Grecon teoksiin. Picasson mukaan El Grecon rakenne on kubistinen. 

El Grego on edelleen vaikuttanut voimakkaasti myös ekspressionismiin, kuten Saksan ekspressionismin liikkeen yhteen kärkihahmoon Franz Marciin, sekä Jackson Pollockiin, abstrakti ekspressionismi liikkeen merkittävään voimaan.Kuvat:
El Grecon: omakuva, 1600-luku.
El Grecon maalaus "Jorge Manuel Theotocopoulosin muotokuva" vuodelta 1600 vasemmalla sekä Picasson parafraasi, tutkielma samasta kuvasta vuodelta 1950 oikealla.
Kuvien lähteet:

Tekstilähde:
Kommentit

Suositut tekstit