Feministikapinallinen kirjailija George Sand

 


George Sand oli elämänsä aikana yksi Euroopan tunnetuimmista ja menestyneimmistä kirjailijoista. Hän oli Englannissa tunnetumpi kuin Victor Hugo ja Honoré de Balzac 1800-luvun puolivälissä. Hän kirjoitti teksteillään miljoonaomaisuuden. Sand oli myös feministi.

George Sand (1. heinäkuuta 1804 – 8. kesäkuuta 1876) kirjoitti yli sata teosta, mukaan lukien romaaneja, jotka käsittelivät esimerkiksi naisten asemaa ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Sand on huomattava ranskalaisen feminismin edelläkävijä ja hän on edelleen merkittävä esikuva sekä kirjallinen lähde koko feminismissä. Sandin oikea nimi oli Amantine-Lucile-Aurore Dupin, myöhemmin paronitar Dudevant, mutta hän oli paremmin tunnettu kirjailijanimellään George Sand.

George Sand ei pyrkinyt teksteissään näkyvän todellisuuden kuvaamiseen vaan totuuden ihanteen etsimiseen. Ranskalaisten feministien kirjoitukset ovatkin metaforisia ja käsitteellisesti rikkaita enemmän kuin pragmaattisia. Romaanien kirjoittamisen lisäksi Sand toimi lehdissä kulttuuri- ja politiikantoimittajana.

Sand oli yksi merkittävistä 1800-luvun naisista, jotka päättivät käyttää miesten pukuja julkisesti. Vuonna 1800 poliisi oli antanut määräyksen, jossa naisia ​​vaadittiin hakemaan lupaa miesten vaatteiden käyttämiseen. Sand käytti miesten pukuja ilman lupaa, osaksi siitä syystä, että hän pääsi näin paikkoihin mihin vain miehet pääsevät ja osaksi siksi, että hän halusi pukeutua niin. Kirjailija Victor Hugo on sanonut: "Kunnioitan suuresti kaikkia kollegoitani, eikä minun tehtäväni ei ole määritellä, onko George Sand sisareni vai veljeni".

George Sand oli itsenäinen ja voimakas luonne, mutta samalla herkkätuntoinen ja lämminsydäminen joka tunsi voimakasta myötätuntoa sorrettuja ja köyhiä kohtaan. Henkilökohtaisen tyylinsä sekä tekstiensä vuoksi Sandia pidettiin kapinallisena, ihailijoita hänen asenteensa eivät haitanneet. Toisaalta hänen tekstinsä olivat myös voimakkaan julkisen kritiikin kohteena, kirjoja pidettiin yksinkertaisesti liian vallankumouksellisina. Kirjallisuuspiireissä kirjailija arvostettiin korkealle. 

Sand tunnettiin aikanaan romaaniensa ohella myös lukuisista huikeista rakkaussuhteistaan kuuluisiin miehiin. Hänellä oli intiimi suhde muun muassa runoilija Alfred de Musset'n sekä pianovirtuoosien Frédéric Chopinin ja Franz Lisztin kanssa. Joukkoon mahtui myös muutama merkittävä näyttelijä ja poliitikko. Sand asui avoliitossa 12 vuotta Chopinin kanssa ja seurusteli samaan aikaan välillä myös Lisztin kanssa. Myöhemmin hän nai paroni Casimir Dudevantin.

Victor Hugo sanoi George Sandin hautajaisissa: "Ranskan vallankumous on saatettava päätökseen, aloitettava sukupuolten tasa-arvo, koska se on myös osa yleistä tasa-arvoa. Tämän aloittamiseen tarvittiin suuri nainen. Oli tarpeen todistaa, että nainen voi olla yhtä vahva kuin mies, menettämättä herkkyyttään ...George Sand osoitti tämän"

Kuva: Piirros Eugene Delacroix, George Sand, noin 1835. (lähde Pinterest)

Tekstilähteet:


Kommentit

Suositut tekstit