Goottien esikuva Maila Nurmi

 


Suomalaislähtöinen Maila Nurmi loi Hollywoodissa huikean uran, sai lapsen Orson Wellellesin kanssa, vietteli Elviksen ja nousi elokuvamaailman juorukuningattareksi ja goottien esikuvaksi. 

Nurmen eksentriseen seuraan hakeutuivat myös aikakauden kuumimmat nuorisoidolit. Nurmi heilasteli ensin Marlon Brandon, sitten James Deanin kanssa. Etenkin Dean ja Nurmi tunsivat toisiaan kohtaan syvää sielujen sympatiaa: kumpikin koki itsensä ulkopuoliseksi ja kummallakin oli viehtymystä makaabereihin asioihin. Nurmi, Dean ja näyttelijä Jack Simmons muodostivat Night Watch -ryhmän, jonka harrastuksiin kuului hautausmailla ja ruumishuoneilla hiippailu.

Alun perin Maila ei halunnut näyttelijäksi, vaan häntä kiinnostivat puheroolit ja hän ihaili etenkin näyttelijä ja ohjaaja Orson Wellesiä ja tämän radiotuotantoa. Uran luomiseksi piti kuitenkin herättää huomiota, ja siksi Maila esiintyi pin up -kuvissa ja työskenteli savuketyttönä isojen tähtien suosimissa yökerhoissa.
 
Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Maila onnistui pärjäämään verenimijöiden ja kurkunleikkaajien Hollywoodissa omilla ehdoillaan, vaikka elikin suurimman osan elämästään köyhyydessä. Lukuisien epäonnistumisten ja neljäntoista vuoden sitkeän yrittämisen jälkeen onni vihdoin potkaisi. Vuonna 1954 Nurmi herätti huomiota pukukilpailussa, ja hänelle tarjottiin saman tien omaa kauhushowta losangelesilaiselta KABC-televisiokanavalta. The Vampira Show oli alusta alkaen jättimenestys. Nurmen luoma Vampira oli jotain ennen näkemätöntä: glamouria ja gotiikkaa yhdistelevä karmaiseva mutta elegantti hahmo.

Tästä Nurmi ponnisti Hollywoodiin luomansa Vampira hahmon avulla. Vampira esiintyi myös maailman huonoimmaksi nimetyssä elokuvassa, Ed Woodin Plan 9 from Outer Spacessa (1959). Jäljittelijöiden määräkin on lukuisa: 1980-luvulla Nurmi kävi katkeraa oikeustaistoa jäljittelijöitä kohtaan. Ei ihme, että Vampira on jäänyt kummittelemaan kultti-ikonina, jota jäljitellään yhä tänä päivänä.

Tekstilähde ja Maila Nurmen hämmästyttävä koko tarina linkissä Yle Areena: 
Kuvalähde: Pinterest


Kommentit

Suositut tekstit