Lemmy Caution dekkareiden ja rikoselokuvien inspiraatiolähde

 


Lemmy Caution on brittiläisen kirjailija Peter Cheyneyn luoma fiktiivinen etsivähahmo. Cheyney julkaisi yhteensä 10 Lemmy Caution -menestysromaania vuosina 1936-1945. 

Kirjailija Peter Cheyney (1896 – 1951 Yhdistynyt kuningaskunta) tunnetaan parhaiten Lemmy Caution -dekkareistaan. Kirjat olivat erittäin suosittuja erityisesti Ranskassa, jossa niistä tehtiin yhteensä kahdeksan B-elokuvaa vuosina 1953–1965 ja joiden pääosaa näytteli ranskassa vaikuttanut amerikkalaissyntyinen näyttelijä Eddie Constantine. Tunnetuin elokuvista on Jean-Luc Godardin ohjaama Lemmy Caution – piru mieheksi (1965).

Vaatimattomista oloista Lontoon East Endistä kotoisin ollut Cheyney osallistui 20-vuotiaana ensimmäiseen maailmansotaan. Hän haavoittui Sommen taisteluissa, jonka jälkeen Cheyney kotiutettiin luutnantiksi ylennettynä. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Cheyney työskenteli muun muassa lakitoimistossa ja yksityisetsivänä. Hän oli myös innokas harrastajanäyttelijä sekä lahjakas urheilija. Cheyney harrasti useita lajeja, kuten miekkailua, golfia ja judoa.

Lemmy Caution dekkareilla ja elokuvilla on ollut huomattava vaikutus myöhempään dekkarikirjallisuuteen ja lajityypin elokuviin sekä myös muihin elokuviin. Vaikutus on huomattavissa esimerkiksi dekkareiden roolihahmoissa ja elokuvien dialogeissa. Muun muassa suomalaisten elokuvaohjaajien Aki ja Mika Kaurimäen on sanottu saaneen vaikutteita Lemmy Caution elokuvista. Cautionia näytellyt Eddie Constantine on myös näytellyt Mika Kaurismäen Helsinki Napoli All Night Long (1987) elokuvassa. Lemmy nimeä on sittemmin tehnyt tunnetuksi myös brittiläinen basisti Ian Fraser (1945-2015).


Kuvat: 
(yllä) Peter Cheyney: Lemmy Caution Omnibus (1952) kirja
(alla) Kirjailija Peter Cheyney kuvattuna vuonna 1938 (lähde Pinterest)

Tekstissä käytetty lähdettä Wikipedia Peter Cheyney https://fi.wikipedia.org/wiki/Peter_CheyneyKommentit

Suositut tekstit