Monomyytti on tarina voittajasankarista joka viisastuu ihmisenä

 


Monomyytissä tarinan sankari lähtee seikkailuun ja palaa sieltä paitsi voittajana, myös muuttuneena ja viisastuneena ihmisenä. 

Joseph Campbell (1904 – 1987 USA) löysi monomyytin. Monomyytissä tarinan sankari lähtee seikkailuun ja palaa sieltä paitsi voittajana, myös muuttuneena ja viisastuneena ihmisenä. Monomyyttiä voidaan pitää myös jonkinlaisena sielunmaiseman alitajuisena kollektiivisena haavekuvana tai tulemana.

Campbellin mukaan monomyytti on myyttinen peruskertomus, joka toistuu eri kulttuureissa erilaisina variaatioina, mutta kuitenkin perustaltaan samana. Ajatus monomyytistä muistuttaa jonkin verran Jungin teoriaa arkkityypeistä.

Monomyyttijuonirakennetta käytetään nykyäänkin tietoisesti erityisesti elokuvien käsikirjoituksissa. Campbellillä onkin ollut suuri vaikutus tieteiskirjallisuuteen, fantasiakirjallisuuteen ja tieteiselokuviin. Hänen on katsottu vaikuttaneen suoraan muun muassa elokuviin Tähtien sota, Leijonakuningas ja Matrix-trilogia.


Kuvat 
Yllä: Joseph Campbellin tunnetuin kirja Sankarin tuhannet kasvot (The Hero With a Thousand Faces, 1949, suomennettu 1990) käsittelee eri kulttuureissa toistuvaa sankarin matkan teemaa, monomyyttiä. (Lähde Pinterest)
Alla: Professori ja kirjailija Joseph Campbell. (Lähde Pinterest)

Tekstilähteet:
Wikipedia  Monomyytti
Wikipedia Joseph Campbell 



Suositut tekstit