Slavoj Žižek: yhteiskuntajärjestelmiä voidaan verrata suuriin taiteilijoihin

 


Slavoj Žižek on sanonut, että yhteiskuntajärjestelmiä voidaan verrata suuriin taiteilijoihin, joiden luovuus etenee määrätietoisesti tiettyä lakipistettä kohti ja tyrehtyy sen saavutettuaan tarjoamatta enää mitään uutta.

Žižek (s. 1949) on slovenialainen filosofi ja kulttuurikriitikko. Hän opiskeli filosofian tohtoriksi Ljubljanan yliopistossa, ja sen jälkeen hän opiskeli psykoanalyysia Pariisin yliopistossa. Žižek tunnetaan töistään, joissa hän erittelee kulttuuria psykoanalyytikko Jacques Lacanin tekstien hengessä. Žižekin ajattelun keskeisiä lähtökohtia ovat lacanilaisen psykoanalyysin ja ideologiakritiikin lisäksi filosofi G. W. F. Hegelin ja yhteiskuntafilosofi Karl Marxin filosofiset näkemykset. Lacanilaisen psykoanalyysin tulkinnan lisäksi hän kirjoittaa esimerkiksi fundamentalismista, globalisaatiosta, ihmisoikeuksista ja postmodernismista.
 
Žižekin kirjoitustyyli on räiskyvä. Hän käyttää paljon kärjistyksiä ja havainnollistaa teorioita esimerkeillä populaarikulttuurista, kuten David Lynchin ja Alfred Hitchcockin elokuvien esimerkeillä. Žižekiä on luonnehdittu lainatuimmaksi nykyiseksi vasemmistoajattelijaksi maailmassa. 


Kommentit

Suositut tekstit