Eleganssia tyyliä muotitaiteilija Bill Blass

 


Bill Blass (1922 - 2002) valittiin sota-aikana taipumustensa perusteella Yhdysvaltain armeijan lavastusjoukkoihin. Asetoverit ihmettelivät miestä, jonka vaatteet olivat kenttäolosuhteissakin aina puhtaat ja housujen saumat prässätty. Blassilla oli edelleen hiukset tarkasti leikattu, kulmakarvat sudittu ja habitus muutoinkin viimeisen päälle hoidettu.

Lavastusjoukkojen tehtävän oli muun muassa piirtää maisemakuvauksia taisteluista. Piirustusharjoituksissa Blass oli erityisen uuttera ja hän istuikin innokkaasti piirtämässä aamusta iltaan. Eräänä päivänä komppanian päällikkö katsoi Blassin piirustuksia; paperipinkat olivat täynnä taidokkaasti piirrettyjä muotipiirustuksia. Päällikkö suositteli Blassin ylentämistä kersantiksi.

Myöhemmin Bill Blassista tuli yksi menestyneimmistä yhdysvaltalaisista muotitaiteilijoista, jonka omaa nimeä kantava muotitalo oli tunnettu erityisen laadukkaasta mausta ja eleganssista tyylistä. Muotitalo tuotti noihin aikoihin noin 10 miljoonaa dollaria vuodessa ja lisenssisopimukset 700 miljoonaa. 

Blass laajensi muotitaloaan lifestyle -puolelle ja oli tunnettu esimerkiksi Ford-autotehtaan lippulaivoihin suunnittelemista interiööreistä jotka huokuivat ajanhengen mukaista luksusta. Blass osallistui myös autojen värisuunniteluun ja ideana oli yhdistää ulkoväri ja sisustus samaksi kokonaisuudeksi, joka vaihtui vuosittain kuten muodissakin. Blass palkittiin lukuisilla palkinnoilla, muun muassa miestenvaatemallistostaan.


Kuvat: Bill Blass kuvattuna vuonna 1980 (yllä) ja istumassa Ford Lincolnin ohjaimissa (alla), autossa on hänen itse suunnitelmansa interiööri. Sekä auto että suunnittelija olivat kuuluisia näistä design-suunnitteluista.


Bill Blass Wikipediassa: 
Road & Track -sivusto kertoo myös Blassin armeija-ajasta sota-aikana: 
Kuvien lähde Pinterest ja Road & Track -sivusto
Kommentit

Suositut tekstit