Passio – rakkaus G. H:n mukaan (1964) - Luopuminen on pyhin valinta elämässä

 


Kirjailija Clarice Lispectorin yhdysvaltalainen kääntäjä Gregory Rabassa muistelee olleensa "ällikällä lyöty" tavatessaan ihmisen, joka "näytti Marlene Dietrichiltä ja kirjoitti kuin Virginia Woolf". 

Kuvaa Lispectorista (1920 Ukraina – 1977 Brasilia) itsestään on vaikea luoda, sillä "hän kertoi eri ihmisille eri tavalla siitä, missä hän on asunut ja missä syntynyt", kuten tutkija Earl Fritz on sanonut. "Hänellä oli paljon naamioita, ja kun hän riisui naamion, saattoi luulla hänen paljastavan jotakin, mutta hän paljastikin vain uuden naamion." 

Kriitikko kuvaa Lispectorin kirjoittajanlaatua: "Clarice Lispectorin romaaneja lukiessa tuntuu kuin kuuntelisi ajatuksiaan auki kerivää tuntematonta, joka sitten poistuu jättäen jälkeen voimakkaan kuvan persoonasta mutta tuskin mitään tietoa omasta arjestaan. Sellaisen ihmisen tavattuaan miettii, oliko hän todellinen vai pelkkää kuvitelmaa." Hän käänsi portugaliksi Wilden Dorian Grayn muotokuvan, josta hän oli hyvin kiinnostunut ja johon hän viittasi usein.

Passio – rakkaus G. H:n mukaan (1964) kertoo rajan ylittävästä porvarisnaisesta, joka asuu Rio de Janeiron hienostokaupunginosassa. Nainen menee kotiapulaisen huoneeseen, jossa häntä tuijottaa torakka. Hän yrittää ensin tappaa sen, ei onnistu tässä, ja syö sitten palan torakasta. Nainen ja torakka siirtyvät näin toiselle tasolle. Kirjan nimessä G. H. on lyhenne sanoista "Gênero Humano", ihmiskunta.
Teosta on tulkittu emansipaationäkökulmasta siten, että nainen on yksi lenkki naisten ikiaikaiseessa ketjussa. Näin tulkitsee jälkisanoissa kirjan suomentaja Tarja Härkönen, ja samaa näkemystä edustaa feministifilosofi Hélène Cixous. Puoli vuosisataa sitten – 1964 – ilmestynyt teos näyttää kriitikko Herman Raivion silmissä nykyisin elämäntaitokirjalta. Raivio ottaa kirjasta esiin Lispectorin lauseen ”Luopuminen on pyhin valinta elämässä.”


Clarice Lispectoria on sanottu merkittävimmäksi lyhyen proosan kirjoittajaksi viimeisten 50 vuoden aikana.

Teksti- ja kirjailijankuvanlähde:


Kommentit

Suositut tekstit