Suomalaisen muotokuvauksen mestari Salme Simanainen

 


Salme Simanainen (14. heinäkuuta 1920 Ruokolahti – 5. helmikuuta 2012 Helsinki) oli suomalainen valokuvaaja, jota pidetään suomalaisen muotokuvauksen mestarina. 

Simanainen oli henkilökuvauksen hienovarainen ja monipuolinen taitaja. Valokuva-alanvaikuttaja Hilja Raviniemi kirjoitti "valokuvaaja jolla oli silmää nähdä, mikä on ihmisessä olennaisinta, psykologista vaistoa houkutella se esiin ja teknillinen taito saattaa se kuvan muotoon".

Simanaisen pitkä ura alkoi jo 1935 vain 15-vuotiaana oppisopimuksella kotikadulla Ensossa sijainneessa Taide-nimisessä valokuvaamossa. Jälkeenpäin Simanainen muisteli hymyillen tuota nimeä, kuvaamossa tehty työ ei hänen mielestään missään määrin vastannut sitä. Jonkinlaisena enteenä ateljeen nimi näytti olevan nuoren aloittelijan uran muodostumisessa.

Jo nuorena Simanainen hioi valaisemisen sekä vedostamisen taitojaan ja asetti kuuluisan Tenhovaaran studiossa näytteille uusinta uutta: high key -muotokuvia. Tarkoin säädellyn muotokuvavedoksen tunnuksena oli lähes piirustusmaisen kevyt, vain ääriviivoja ja huippukohtia korostava kuulaus.

Tenhovaaran studion kuvaajana Simanaisesta paljastui uutta kokeileva, lahjakas tekijä, joka pian jo signeerasi taiteilijan tavoin työnsä. Omassa kuvaamossaan hän työskenteli vuodesta 1960 vuoteen 1982.

Simanainen tunnettiin pitkään suomalaisen muotokuvauksen huippunimenä. Hänelle myönnettiin 1962 ARPS-arvo, ja 1969 hän sai oikeuden käyttää Englannin kuninkaallisen valokuvausseuran tunnusta FRPS (Fellowship of Royal Photographic Society), ensimmäisenä naisena Pohjoismaissa. Monien huomionosoitusten ohella hänelle myönnettiin kaksi Valtion taiteilijapalkintoa vuosina 1969 ja 1979 sekä Finnfoton palkinto 2001. Simanaisen negatiiviarkisto on talletettuna Kansallismuseoon.

Kuva: Salme Simanainen: Mona Lisa (Riitta Uosukainen 1970-luvulla), Suomen valokuvataiteen museo.

Tekstilähteet:
Kuvalähde:


Kommentit

Suositut tekstit