Ampumarata (Finnish Frustrations, 1969) lyhytelokuva - Eila Kaarresalo-Kasari

 

Eila Kaarresalo-Kasari kameran takana vuonna 1972.

Ampumarata (esitetty Suomen ulkopuolella myös nimellä Finnish Frustrations) on ensimmäisiä tietoisesti naisnäkökulmasta tehtyjä suomalaisia elokuvia. Se käsittelee terävästi tyypillisen tanssipaikkatarinan muodossa naisen seksuaalista eriarvoisuutta mieheen verrattuna. Tanssisalin ampumaradalla ohiammutut jäävät soittelemaan lehdellä.

Eila Kaarresalo-Kasari (s. 1942 Lahti) on suomalainen elokuvaohjaaja ja toimittaja. Hän muutti New Yorkiin vuonna 1964 ja suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon New Yorkin kaupunginyliopiston (CUNY) City Collegessa 1968 pääaineenaan elokuva. 

Kaarresalo-Kasari asui runsaat kymmenen vuotta New Yorkissa ja toimi elokuva-alan eri tehtävissä. Ohjaaja on työskennellyt useita vuosia Yhdysvalloissa, jossa hänet on hyväksytty julkaisuun Women Who Make Movies (Hopkinson & Blake, New York 1975). Hän on ohjannut ja tuottanut kolme lyhytelokuvaa: Would Momma Allow? (1968), Ampumarata (Finnish Frustrations, 1969) ja Kotimaani ompi Suomi (1972).

Eila Kaarresalo-Kasari kertoo: "Palattuani neljän Yhdysvalloissa viettämäni opiskeluvuoden jälkeen takaisin kotimaahan 1960-luvun lopussa koin valtavan pettymyksen: saatoin astua miehen ammattiin, mutten pysäyttää tätä kadulla kysyäkseni kelloa, saatoin olla itsenäinen ja korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa, mutta saada kyseenalaisen maineen illastamalla yksin ravintolassa. Naisemme oli saavuttanut moneen muuhun maahan verrattuna suhteellisen tasavertaisen aseman miehen rinnalla, mutta kärsi samalla suuresta epätasa-arvosta mitä tulee seksuaaliseen kanssakäymiseen. Tämä surullinen tilanne on synnyttänyt Ampumarata-elokuvan.” 

Ampumarata vas. Kristiina Andersson ja Kirsti Kemppainen.

Yhdysvaltalainen Odeon Films osti Ampumaradan levitysoikeudet vuonna 1971 ja ranskalais-saksalainen Arte-televisiokanava 1996. Se on kiertänyt filmifestivaaleja maailmalla yli 50 vuotta, viimeksi Triesten ja Scwerinin elokuvajuhlilla kesällä 2021. Filmi on palkittu Tampereen kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla juryn erikoispalkinnolla vuonna 1970 ja Filmiaura Ry:n Jussi-kunniakirjalla 1970. 

Joku poiminta elokuvasta New Yorkin kriitikoilta:

"Finnish Frustrations by Eila Kaarresalo-Kasari deals with the feminist movement. I rarely review shorts, but I call this one to your attention because qualitatively and in terms of dramatic impact it is cinematic gold. In seven minutes Ms. Kaarresalo isolates an aspect of sexual inequality with a narrative starkness that recalls the paintings of Georg Grosz. It is a mature, finished work, rich beyond its brevity."
Jim D'anna, WRVR-Radio

"Worthwhile seeing" 
Molly Haskell, Village Voice

7 minuuttia pitkän Ampumaradan tekijät ovat näyttelijät Kirsti Kemppainen, Kristiina Andersson, Nadja Pyykkö, Chrisse Schwindt, Matti Pellonpää ja Olli Soinio, kuvaus Esko Nevalainen, musiikki M.A. Numminen, laulu Kristiina Repo ja ohjaaja Eila Kaarresalo-Kasari. 

Eila Kaarresalo-Kasari.

Nykyisin Eila Kaarresalo-Kasari kirjoittaa Jazzrytmit-verkkolehteen. Vuonna 2020 hän julkaisi muistelmateoksen Jazztyttö (Aviador).

Elokuva esitetään keskustelutapahtumassa 
Feminismi Foorumi Kuopio 2021 - Minna Canthista muihin naisiin
Kuopion kaupunginkirjasto kokoussali 
4.12.2021 klo 14-15
tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton
Järjestäjä Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022 Kusti Tasken

Teksti: Kusti Tasken

Lähteitä:
Finna.fi Ampumarata 
Jazztyttö (2020) teos
HS Ampumarata on kotimaisen feministisen elokuvan terävä ja humoristinen klassikko
Eila Kaarresalo-Kasari Wikipedia
Tekstissä käytetty myös lähdettä sähköpostit Kusti Tasken - Eila Kaarresalo-Kasari 2021
Kuvat: Heikki Kasari ja Eila Kaarresalo-KasariKommentit

Suositut tekstit