Aseksuaalisuus

 


Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jossa henkilö (aseksuaali) kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan. Tästä huolimatta aseksuaalilla voi olla jopa voimakas sukuvietti (sex drive / libido). Hän voi kokea toisia henkilöitä kohtaan muunlaista vetovoimaa, esimerkiksi aistillista (halaamisen tms. kaipuu) tai romanttista vetovoimaa (rakkauden kaipuu). Ei ole myöskään mitään yleispätevää syytä, miksei aseksuaali voisi saada biologista lasta. 

Ensimmäisenä aseksuaalisuuden havaitsi, sitä tarkemmin tutkimatta, seksologi Alfred Kinsey, joka tutkiessaan ihmisen seksuaalisuutta 1940-luvulla huomasi ryhmän "X", joka ei kokenut seksuaalista vetovoimaa ketään kohtaan. Aseksuaaleja on kuitenkin aina ollut ihmisten keskuudessa. Heidän määränsä on arvioitu olevan prosentuaalisesti sama kuin homoseksuaalien (Suomen väestöstä noin 10-20%).

Monien aseksuaaleiksi itsensä määrittelevien mielestä kyse on vain seksuaalisesta suuntautumisesta, koska seksuaalisen halun puuttuminen ei aiheuta heille mitään ongelmia.


Kommentit

Suositut tekstit