Maailma ilman miehiä -kirjat
Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet (Last men, LIKE, 2021)
Skotlannissa alkaa levitä tappava virus, joka tarttuu vain miehiin. Viruksen löytänyt naislääkäri leimataan vainoharhaiseksi, kunnes häntä vähätelleet miehet sairastuvat itse. Pandemia leviää kulovalkean lailla ympäri maapallon ja kylvää tuhoa, vaikka naiset yrittävät yhä epätoivoisemmin suojella läheisiään. Kilpajuoksu aikaa vastaan kiihtyy huimiin kierroksiin, kun vain rokotteen kehittäminen voi pelastaa ihmiskunnan tulevaisuuden. Vain miehet kantavat virusta. Vain naiset voivat pelastaa meidät kaikki.
Kuva- ja tekstilähde: https://like.fi/kirjat/viimeiset-miehet/
Anna North: Lainsuojaton (Outlawed, Bloomsbury Publishing, 2021)
Anna Northin dystooppinen novelli kertoo Adasta joka jättää kotikaupunkinsa ja josta tulee lainsuojaton. Rutto on tappanut suurimman osan ihmisiä 1800-luvulla, jolloin naisen arvo määrittyy hänen kyvystään synnyttää uusia lapsia. Ada kasaa lainsuojattomien joukon, johon keräytyvät kaikki naiset ja muunsukupuoliset jotka taistelevat muuta yhteiskuntaa vastaan.
Teksti ja kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Outlawed_(novel)
Rory Power: Villimmät tytöt (Wilder Girls, Pan Macmillan, 2020)
Rory Powerin YA-romaani kertoo kolmesta kaveruksesta jotka sairastuvat kammottavaan "Tox" sairauteen joka saa heidän ruumiinsa hajoamaan. Kolme päähenkilöä Hetty, Reese ja Byatt ovat eläneet sairastuneena kahden vuoden ajan. He ovat tytöille tarkoitetutussa sisäoppilaitoksessa, joka on sijoitettu saarelle. Koulussa on vain muutama naisopettaja, joka pitävät tytöt terveinä ja turvassa, tai ainakin näin he haluaisivat.
Kuva- ja tekstilähde: https://www.waterstones.com/book/wilder-girls/rory-power/9781529021264
Caroline Criado-Perez: Näkymättömät naiset: Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille (Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men, Werner Söderström, 2020)
Näkymättömät naiset kokoaa yhteen tuoretta tutkimustietoa ja kiehtovia esimerkkitapauksia niin lääketieteestä, sosiaalipolitiikasta, teknologiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja osoittaa, miten maailma on suunniteltu miesten mittojen mukaan. Informaatio, jonka varassa rakennamme ja kehitämme maailmaa, ei olekaan neutraalia vain naiset poissulkevaa.
Caroline Criado Perez (s. 1984) on palkittu englantilainen feministi ja tietokirjailija, joka on muun muassa saanut kampanjoinnillaan Jane Austenin kuvan kymmenen punnan seteliin. Näkymättömät naiset sai vuonna 2019 sekä Royal Societyn arvostetun Vuoden tiedekirja -palkinnon että Financial Timesin Vuoden bisneskirja -palkinnon.
Teksti- ja kuvalähde:
Kiran Millwood Hargrave: Armolliset (The Mercies, Paperback, 2021)
Sen jälkeen kun myrsky on tappanut aikuiset miehet norjalaisella Vardøn saarella jää jäljelle vain naiset ja 13 poikaa ja vanhuksia. Historiallisessa romaanissa kerrotaan, kuinka naiset joutuvat uudistamaan identiteettiään ja suhteitaan, jotka heidän aviomiehensä, isänsä ja poikansa ovat määrittäneet. Kirja kuvaa naisten voimaa ja sietokykyä ja se on risteytys noituutta ja naisia pelkäävien miesten syytöksiä.
Tekstilähde:
Kuvalähde: Pinterest
Sophie Mackintosh: Vesihoito (The Water Cure, Penguin Books, 2019)
Kolme sisarta asuu aavemaisella saarella jossa heidän vanhempansa huolehtivat heistä maailmassa, joka on post-apokalyptinen ja selittämätön. Kun isä ei palaa työmatkalta alkavat tytöt purkaa äitinsä selityksiä ja asiat muuttuvat oudoiksi. Tässä naisten maailmassa on vain muutamia kuvaan sopimattomia ja ei toivottuja miehiä. Vesihoito on tutkimus kontrollista, sisaruudesta, perheestä ja siitä mitä tarkoittaa olla "turvassa" naisena.
Tekstilähde:
Joanna Russ: Miesnainen (The Female Man, Bantam Books, 1975)
Joanna Russin klassikkoromaani seuraa neljän naisen elämää rinnakkaisissa maailmoissa, jotka eroavat toisistaan ajallisesti ja paikallisesti. Kun naiset siirtyvät toistensa maailmoihin, hämmästyvät he miten erilaiset näkemykset ihmisillä on naiseuden käsitteistä eri maailmoissa. Lopulta kohtaamiset saavat heidät arvioimaan elämäänsä ja muokkaamaan ajatuksiaan siitä, mitä naisena oleminen todella tarkoittaa.
Hahmo Joanna kutsuu itseään "miesnaiseksi", koska hän uskoo, että hänen täytyy unohtaa naisellinen identiteettinsä tullakseen arvostetuksi. Hän toteaa, että "On yksi ja ainoa tapa hallita sitä, missä olemme puutteellisia... Tulla sellaiseksi". Tarinassa Joannan metaforinen muodonmuutos viittaa hänen päätökseensä pyrkiä tasa-arvoon hylkäämällä naisten riippuvuus miehistä.
Teksti- ja kuvalähde:
Ihmenainen (The Wonder Woman, sarjakuvahamo, DC Comics, 1941)
Ihmenainen (Wonder Woman) Themysciran Prinsessa Diana on sarjakuvahahmo, joka on yksi tunnetuimmista naispuolisista supersankareista. Hän kuuluu sankariryhmä Oikeuden Puolustajiin. Amatsonikoulutuksensa ansiosta Ihmenainen on erinomainen lähitaistelija, eikä epäröi riistää vastustajansa henkeä taistelutilanteessa. Ihmenainen on kuninkaallinen ja saattaa välillä käyttäytyä koppavasti tai omahyväisesti. Toisaalta Prinsessa Diana on tavallista älykkäämpi ja taitava neuvottelija. Ihmenainen ei mielellään peräänny taistelusta, ja hän on joskus "kuumaverinen".
Ihmenaisen ensiesiintyminen oli All-Star Comics lehdessä talvella 1941. YK nimitti Ihmenaisen naisten ja tyttöjen voimaannuttamisen kunnialähettilääksi lokakuussa 2016.
Tekstilähde:
Kuvalähde:
Charles Eric Maine: Maailma ilman miehiä (World Without Men, Ace Books, 1958)
Charles Eric Mainen 1950-luvulla tieteisromaaniksi luokitellussa klassikkotarinassa kerrotaan, kuinka viidentuhannen vuoden kuluttua maailma on vain yhden sukupuolen – naisten – maailma. Rakkaus oli luonnoton asia, ajatus jota yhteiskunta edustaa. Vauvat luodaan laboratoriotekniikalla ja koko yhteiskuntajärjestelmä perustuu massojen harhaan johtamiseen.
Teoksesta on erisuuntaista lähdetietoa ja se on esitetty myös vastavoimaksi 1950-luvulla orastavaa feminismiä vastaan.
Tekstilähteet: