Piano (1993) elokuva - Todellisuuden kokeminen hyödyntämällä määrittelemätöntä

 


Piano (1993) elokuva pohjautuu osittain kirjailija Jane Manderin (1877 - 1949 Uusi-Seelanti) romaaniin Uuden-Seelannin joen tarina. Elokuvan on ohjannut Jane Campion, joka on hyödyntänyt elokuvatuotannoissaan "ei-näkyvää" ja "määrittelemätöntä".

Kirjailija Jane Mander

Jane Mander aloitti kirjallisen uransa opiskelemalla yliopistossa Yhdysvalloissa, jossa hän toimi myös aktivistina naisten äänioikeusliikkeessä. Huono terveys pakotti kuitenkin Manderin luopumaan opiskelusta vain kolmen vuoden kuluttua. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Mander työskenteli vapaaehtoisena sairaanhoitajana Euroopassa. Tämän jälkeen hän toimi osa-aikaisena toimittajana sekä piti pientä koulua Uudessa-Seelannissa sekä myöhemmin toimittajana Lontoossa. Hän palasi takaisin Uuteen-Seelantiin vuonna 1932.


Romaani Uuden-Seelannin joen tarina (The Story of a New Zealand River, 1920) on sijoitettu syrjäseudun puutavaratehtaan työntekijöiden elinpiiriin ja se kertoo englantilaisesta naisesta, joka joutuu sopeutumaan elämään eristetyssä miljöössä.

Jane Mander kirjoitti lukuisia esseitä ja novelleja sekä kuusi romaania, joista monet perustuivat Manderin lapsuuden- tai nuoruuden kokemuksiin Uudessa-Seelannissa. Teokset sisälsivät epätavallisia teemoja sisältäen kompleksisia tunnepolkuja. 

Elokuvaohjaaja Jane Campion

Piano elokuvan ohjaajan Jane Campionin (s. 1954) elokuvilla on taipumus kärjistää erilaisia sukupuolirooleja, kuten viettelyä ja naisten seksuaalista valtaa. Tämän seurauksena Campionin feminiinisiä ulottuvuuksia on myös kyseenalaistettu; kriitikko ja kirjailija Rebecca Flint Marx on sanonut, että roolihahmojen kuvat sisältävät ristiriitaisuuksia, koska niiden feminiininen identiteetti ei ole täsmentynyt.

Toisaalta Campionin ura on saanut kriitikoilta kiitosta jo varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi kriitikko David Thomson on kirjoittanut: "Yksi maailman parhaista nuorista elokuvaohjaajista". Kriitikko Sue Gillett analysoi puolestaan: "Elokuvat ovat ehkä täydellisintä ja totuudenmukaisinta kuvausta todellisuuden kokemisesta, hyödyntämällä "määrittelemätöntä" ja "ei-näkyvää". Campion onnistuu saamaan yleisön tekemään erilaisia spekulaatiota."


Tekstilähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Mander

https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Campion

Kuvalähde: Pinterest

Suositut tekstit