Keksikö Gustave Courbet ruman kuvan

 

Gustave Courbet: Maailman alkuperä, 1866.


Gustave Courbetia (1819 – 1877 Ranska) on pidetty ensimmäisenä sosiaalisten ja yhteiskunnallisten voimien kuvaajana. Hän kehotti taiteilijoita maalaamaan mitä näkevät. 

Courbet tunnetaan parhaiten realismin vaikuttajana ja termin käyttöönottojana. Hänen työnsä eivät kuuluneet aikaa hallinneisiin romantiikan tai neoklassismin suuntauksiin. Courbet uskoi että taiteilijan tehtävänä oli esittää totuus, mikä auttaisi yhteiskunnallisten epäkohtien ja sosiaalisten ongelmien korjaamisessa.

Realismi ei Courbet'lle merkinnyt täydellisiä linjoja ja muotoja, vaan taiteilijan suora luonnon epäsäännöllisyyksien havainnointi johti spontaaneihin ja karkeisiin siveltimenvetoihin. Hän kuvasi myös elämän raadollisuutta sellaisenaan, mikä johti vallinneen akateemisen taiteen puolelta kritiikkiin, että hän pyrki tietoisesti perustamaan "rumuuden kultin".
Toimimalla ensimmäisenä esikuvana yhteiskunnallisten ja sosiaalisten voimien mukaisen uuden taiteen tyylin mukaan Courbeta voidaan pitää varhaisena avantgardetaiteilijana. Kommentit

Suositut tekstit