Ilmojen kotkat (1949) psygologinen sotaelokuva

 


Ilmojen kotkat -elokuva (1949) psygologinen sotaelokuva

Ilmojen kotkat (engl. Twelve O'Clock High) on yhdysvaltalainen toiseen maailmansotaan sijoittuva sotaelokuva vuodelta 1949. Elokuvan ohjasi Henry King. Pääosissa nähdään Gregory Peck, Hugh Marlowe ja Dean Jagger. Elokuva oli Oscar-palkintoehdokkaana neljässä kategoriassa, joista se voitti kaksi. Dean Jagger vei parhaan miessivuosan Oscarin. Lisäksi elokuva voitti Oscarin parhaasta äänityksestä.

Elokuvassa käsitellään lentäjien psykologisia mielen sisäisiä tapahtumia kuten tunteita, muistia, ajattelua ja käyttäytymistä sekä niiden soveltamista ongelmanratkaisussa. Tarinassa kerrotaan, kuinka pommituslentoryhmän komentajan suhde tehtäviin ja mukana olleisiin lentäjiin muuttuu sodan kuluessa. Elokuva on mainittu käytetyn myös johtamistaidon opetusfilminä. Käsikirjoittajista kaksi oli mukana pommituslentoryhmässä toisen maailmansodan aikana, toinen näistä myös pommituslennoilla.

Elokuvan käsikirjoittajat

Elokuvan käsikirjoittivat ohjaaja Henry King sekä kirjailijat Sy Bartlett ja Beirne Lay Jr.. Käsikirjoitus perustuu Bartlettin ja Lay Jr.:n romaaniin Twelve O'Clock High (1948). 

Käsikirjoittajista ohjaaja Henry King ohjasi urallaan yli 100 elokuvaa. Sota-aikana hän oli Civil Air Patrol -rannikkovalvonnan lentäjänä ja päällikkönä kapteenin arvoisena Texasissa. 

Kirjailija sekä Hollywood-elokuvien käsikirjoittaja ja tuottaja Sy Bartlett liittyi Yhdysvaltain armeijaan toisen maailmansodan aikana kapteenina ja hänet määrättiin armeijan kuvausjoukkoihin. Hän oli sota-aikana Eighth Air Forcen tiedustelu-upseeri britteinsaarilla.

Kirjailija ja Hollywood-käsikirjoittaja Beirne Lay Jr. sai lupakirjan ilmavoimien pommituslentäjäksi vuonna 1933. Hän palasi aktiivipalvelukseen omasta pyynnöstään vuonna 1939. Hän oli Eighth Air Forcen elokuvayksikön komentaja sota-aikana brittein saarilla.
Lay ylennettiin everstiluutnantiksi ja elokuussa 1943 hänelle myönnettiin lupa saada taistelukokemusta. Tuon kuukauden aikana hän lensi viisi tehtävää B-17 -yksikön kanssa, mukaan lukien Schweinfurt–Regensburg -pommituslennot, joissa hän lensi perämiehenä. Lay kirjoitti näistä lennoista yksityiskohtaisen selonteon ja käytti suurta osaa sisällöstä artikkelissa nimeltä "I Saw Regensburg Destroyed", joka ilmestyi marraskuussa 1943 The Saturday Evening Post -lehdessä. Samasta materiaalista tuli myös luku Twelve O'Clock High -romaaniin.

Kuva: Twelve O'Clock High -elokuvan teatterijuliste vuodelta 1949.

Tekstilähteet:
Kuvalähde:


Kommentit

Suositut tekstit