"Anarkia on järjestystä" Pierre-Joseph Proudhon

 


Yksi sosiologi ja filosofi Pierre-Joseph Proudhon (1809 – 1865 Ranska) sloganeista oli "Anarkia on järjestystä" (Anarchy is order). Anarkistien kuuluisan tunnuksen (A-kirjain O:n sisällä) voidaan sanoa kuvaavan juuri tätä lausetta.

Proudhonin mielestä yhteisomistus oli epäsuotavaa ja yhteiskunnallinen vallankumous tulisi saavuttaa rauhanomaisin keinoin. Hän halusi lakkauttaa valtion ja sen tilalle tulisivat vapaaehtoisten muodostamat kunnat ja niiden muodostamat liitot (federaatiot).

Proudhon ei julkisesti juurikaan vaivautunut arvostelemaan Marxia, koska tuolloin Marxia ei pidetty merkittävänä ajattelijana. Sen sijaan hän arvosteli tuolloin vaikutusvaltaisia sosialisteja. Proudhonin kirja Qu'est-ce que la propriété? (Mikä on omaisuus?) sai Marxin vakuuttumaan, että yksityisomistus tulisi lakkauttaa.

Proudhonin mielestä ihminen ei ole luonnostaan hyvä tai paha, vaan ihmisen hyvyys tai pahuus juontuu ulkoisista oloista. Jotta ihmiset voisivat elää Proudhonin kuvaamassa yhteiskunnassa, heidän tulisi olla huomattavasti valistuneempia kuin nyt ja kunnioittaa muita ihmisiä suuresti, jotta hallintokoneisto kävisi turhaksi..

Brittiläinen William Godwin, ranskalainen Pierre-Joseph Proudhon ja saksalainen Max Stirner muodostivat anarkismin yhteiskuntafilosofisen teorian isäkolmikon 1800-luvulla.

Tekstilähde:
Kuvalähde:


Suositut tekstit