Beatles manageri Brian Epstein

 


Brian Epstein (1934 – 1967 Lontoo) oli brittiläinen pop- ja rockmanageri, jonka manageriuran tunnetuin yhtye on The Beatles. 
Epstein suunnitteli ensin vaatesuunnittelijan uraa, ja vuonna 1956 hän kirjoittautui Kuninkaalliseen teatteriakatemiaan, josta hän jäi pois kolmen lukuvuoden jälkeen.

Palattuaan Liverpooliin Epstein alkoi hoitaa perheyrityksen sähköosastolle perustettua äänilevyosastoa.  Epstein kiinnostui Beatlesistä, sillä hän näki yhtyeen lavakarisman vaikutuksen yleisöön. Sopimus allekirjoitettiin ja Epstein alkoi muokata yhtyeen olemusta. Hän vaati, että Beatlet alkaisivat käyttää pukuja, joista yhtye tunnettiinkin myöhemmin.

Epstein sai Beatlesille levytysopimuksen ja yhtye teki läpimurron singleillä ”Love Me Do” (1962) ja ”Please Please Me” (1963), josta tuli ensimmäisen albumin nimikappale. Esikoisalbumi nousi Britannian albumilistan kärkeen, ja pysyi listaykkösenä 30 viikkoa.
Epstein menehtyi lääkkeiden yliannostukseen vuonna 1967. 

Epsteinin rooli tuli ilmeiseksi Beatlesin jatkaessa; hänen kuolemansa jälkeen yhtyeen talouden hoito ja liikeideat epäonnistuivat. Paul McCartney on korostanut Epsteinin merkitystä yhtyeen hengen ylläpitäjänä ennen levytyssopimuksen saantia.

Teksti- ja kuvalähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Brian_Epstein


Kommentit

Suositut tekstit