The Doors of Perception (1953) Heaven and Hell

 



The Doors of Perception (1953) on Aldous Huxleyn (1894 – 1963 Britannia) kirjoittama kirja joka käsittelee kirjailijan kokemuksia meskaliinin käytöstä. Kirjan alaotsikko "Heaven and Hell" lainaa William Blaken vuonna 1793 julkaistusta runosta "The Marriage of Heaven and Hell". 

Blaken maalaama suuri punainen lohikäärme on puolestaan tärkeässä osassa Thomas Harrisin romaanissa Punainen lohikäärme (1981) ja siitä tehdyissä elokuvissa, Psykopaatin jäljillä ja Punainen lohikäärme. Niissä esiintyy Francis Dolarhyde-niminen mies, jolla on pakkomielle William Blaken maalaukseen. 



The Doors rockyhtye on ottanut nimensä Huxleyn kirjasta. Sekä Aldous Huxley, että William Blake ovat molemmat vaikuttaneet piilotajuisesti myöhempään länsimaisen kollektiiviseen kulttuurin. Subjektiiviset, yliluonnollisen voimakkaat henkilökohtaiset kokemukset ovat esillä monissa yhteyksissä länsimaisessa populaari- ja korkeakulttuurissa. Elokuvassa Punainen lohikäärme (2002), joka samaistuu William Blaken "Punainen lohikäärme ja aurinkoon puettu nainen" (1805) maalauksen on yksilö jopa niin brutaalin voimakas ja ylivoimainen, että syö toisen henkilön aivot, kirjaimellisesti. 

Kuva- ja tekstilähteet: 


Suositut tekstit