Määrittääkö sukupuoli olemuksen - Essentialismi

 


Aristoteleen (essentialismi) näkemys oli, että on olemassa erityinen idea tai muoto, joka määrittää olion esimerkiksi ihmiseksi. Ajatuksen mukaan voidaan ajatella esimerkiksi, että naiset ja miehet ovat tietynlaisia ja heidän olemustaan (persoonaa) määrittää vain sukupuoli.
Essentialismi eli olemusajattelu (lat. essentia, olemus) on käsitys, jonka mukaan asioilla on jonkinlainen sisäänrakennettu olemus, joka tekee niistä sellaisia kuin ne ovat. Siitä, millainen tämä olemus on, käsitykset vaihtelevat. 

Simone de Beauvoir on käsitellyt teoksissaan ja filosofiassaan puolestaan essentialismin vastakkaista näkemystä antiessentialismia. Se on näkemys, jonka mukaan merkityt eivät ole erillisiä, itsenäisesti olemassa olevia entiteettejä, joilla on pysyvä olemus, vaan merkityt ovat pikemminkin riippuvaisia kontekstista ja tavastamme määritellä ja luokitella asioita. Ajatuksen mukaan esimerkiksi naisen ja miehen olemus määräytyy enemmän muista tekijöistä kuin pelkästään sukupuolesta.

Essentialismi on noussut poliittisen keskustelun kohteeksi etenkin postmodernin teorian myötä, joka on arvostellut vähemmistöihin suhtautumista ennakkoluuloisesta essentialismista.

Tekstilähteet:


Suositut tekstit