HS: tutkijoiden teoria butch- ja femme-naishomoparien biologisesta alkuperästä


HS: "Suomalaiset tutkijat loivat teorian butch- ja femme-lesbouden biologisesta alkuperästä – ”Tämän suorempia todisteita tiede ei voi koskaan tarjota”. Tutkijat osoittivat, että erilainen hormonialtistus sikiöaikana selittää jaon butch- ja femme-lesboihin.

Tutkijat ovat rakentaneet teorian siitä, miten sikiöstä tulee lesbo – ja vielä tarkemmin, femme tai butch. Homoseksuaalisista naisista erottuu karkeasti kaksi ryhmää: maskuliiniset butch-lesbot ja naisellisuuttaan ilmentävät femme-lesbot. Kaikki lesbot eivät koe määritelmiä omikseen, mutta kyselytutkimuksissa merkittävä osa tunnistaa kuuluvansa jompaankumpaan ryhmään.

Butcheiksi itsensä kokevilla vartalo on tutkimusten mukaan keskimäärin miesmäisempi kuin femmeillä. Butcheilla nimetön sormi on keskimäärin pidempi ja etusormi lyhyempi, mitä pidetään tilastollisena maskuliinisuuden merkkinä. Myös heidän leukansa on usein jykevä. Tästä voidaan päätellä, että erilaisten lesboidentiteettien taustalla on jokin selvä biologinen ero.

”Nämä kaikki ovat vahvoja tilastollisia löydöksiä”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Turun yliopistossa työskentelevä evoluutio­biologian ja -psykologian dosentti Markus J. Rantala. ”Tilastollisista yhteyksistä puhuttaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että yksilöt toimivat aina yksilöllisesti ja kaikki eivät sovi stereotypioihin”, Rantala lisää."

Koko artikkeli HS-linkissä (vain tilaajille): https://www.hs.fi/tiede/art-2000005815197.html

Wikipedia Butch ja femme

Butch ja femme ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia termejä. Maskuliininen butch ja feminiininen femme ovat identiteettejä ja tarkoittavat henkilöitä, joille joko maskuliinisuus tai feminiinisyys ovat hyvin tärkeässä osassa sukupuoli-identiteettiä sekä sen ilmaisua. Käsitteet syntyivät 1900-luvun lesboyhteisöissä, mutta ovat nykyään käytössä myös muiden sukupuolten edustajien keskuudessa.

Wikipediaartikkeli linkissä: 


Kuva: Butch lesbo (vasemmalla) ja femme lesbo (oikealla).
Kuva ja kuvan teksti lähteestä Wikimedia commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Just_married_(9178119295).jpg


 

Kommentit

Suositut tekstit