Varjo - C. G. Jung

 Varjo on jungilaisessa psykologiassa se osa persoonallisuutta, joka on tiedostamatonta ja usein ristiriidassa tietoisen tajunnan kanssa. Se saattaa olla osa henkilön alkuperäistä persoonallisuutta, joka on syrjäytynyt tietoisen mielen tieltä; sieltä löytyvät tietoisen mielen torjumat ajatukset, esimerkiksi epämiellyttävät luonteenpiirteet ja tietoisen mielen kanssa yhteensopimattomat pyrkimykset. Varjo toimii tietoisuuden suhteen kompensoivasti ja vaistonvaraisesti eli sen vaikutus voi olla hyvä taikka paha.

Päällimmäinen kerros varjosta edustaa piilotajuista, henkilökohtaisista kokemuksista tullutta osaa persoonallisuudessa. Alempi kerros varjosta koostuu historiallisesta aspektista, jonka katsotaan olevan osa kollektiivista ylipersoonallista piilotajuntaa.

Varjon arkkityyppi edustaa Carl Jungin analyyttisen psykologian mukaan persoonallisuuden “pimeää puolta”, jossa säilytät itsesi primitiivisintä osaa. Itsekkyys, tukahdutetut vaistot sekä “luvaton” minä, jota tietoinen mielesi torjuu. “Varjo” oli termi, jonka Jung lainasi Friedrich Nietzscheltä.
Tekstilähde:
Youtubelähde:
Kuva: Maritta Tasken: Siivet kantaa, 2021.


Kommentit

Suositut tekstit