Kuka keksi esseen

 


Kirjailija-filososofi Michel de Montaigne on mainittu esseen keksijänä. Hänen Esseitä (Essais 1580–1588) pidetään esseen lähtölaukauksena.

Essee on nyt muodissa. Se on suosituimpia muotoja kirjoittaa eri alustoille. Esseet ovat myös hyvin seurattuja, jokaisen modernin toimijan pitäisi olla nyt esseisti.

Pätevinä esseen kehittäjinä on pidetty filosofeja ja kirjallisuusalan henkilöitä, ihmisiä joilla on mitattavaa substanssia. Yksi merkittävä, ei substanssin omaava, esseen kehittäjäryhmä ovat muotibloggaajat. He aloittivat muotiasioiden pohdiskelun blogeissaan silloin kun internet yleistyi. Näitä blogeja lukiessa tuli surrealistisen sekava olo: mitä kirjoittaja tahtoo sanoa, onko hänellä mitään mielipidettä?! Tekstissä vain pyöriteltiin loputtomasti eri näkökulmia. Ja johtopäätökset jätettiin lukijalle. Kommentit olivat yleensä jotakin sen tapaista, että "Erinomaisen hyvää pohdiskelua"

De Montaigne ei keksinytkään esseetä. Platon oli ensimmäinen esseisti, joka kirjoitti dialogeissaan esseetä. Ennen Platonia tieto oli ylhäältä annettua, jota viisaat oppineet levittivät valmiissa paketissa: olet viisas jos ostat - olet tyhmä jos et osta.

Platonille filosofia ei ollut niinkään ideaalimuodossaan lukijan vakuuttamisen taidetta kuin tasa-arvoisen keskustelun saavutettavaa yhteisymmärrystä, kaikille yhteisen totuuden tavoittelua ystävyyden hengessä.Kommentit

Suositut tekstit