Esko Rahikainen: Impivaaran kaski — Aleksis Kivi kirjallisuutemme korvenraivaajana (2009)

 


Aleksis Stenvall kaatoi kirveen sijasta kynällään luutuneita taidekäsityksiä ja sovinnaista moraalia niin verrattomalla tavalla, että satoa riittää korjattavaksi yhä 2000-luvulla.

On yhä ajankohtaista pohtia, missä laajuudessa Kivi tuli osaksi suomalaista kulttuuria jo 1900-luvun vaihteeseen mennessä. Teos käsittelee yhteiskunnallista ilmapiiriä, johon Kiven teosten vastaanotto ensimmäisen puolen vuosisadan aikana oli sidoksissa. Mitkä tekijät edistivät tai estivät Kiven teosten saattamista lukevan kansanosan keskuuteen? 

Kirjassa tarkastellaan monien uusien lähteiden valossa Kiven teosten leviämistä, vastaanottoa ja lukukokemuksia, osuutta kansanopetuksessa sekä Kivi-kultin syntyä.

Kirjoittaja Esko Rahikainen on tutkinut erityisesti Aleksis Kiveä ja julkaissut Kivestä ja tämän elämänvaiheista ja tuotannosta artikkeleita ja teoksia, kuten Kivi (1984), Lumivalkea liina - Aleksis Kivi ja rakkaus (1998), Metsän poika (2004), Fanjunkars – Aleksis Kiven kirjailijakoti (2008) ja Impivaaran kaski (2009). Filosofian lisensiaatti Rahikainen on kirjallisuudentutkija sekä myös Aleksis Kiven Seuran varapuheenjohtaja.

Tekstilähteet:


Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot