"Sen (It) avulla voitat kaikki miehet, jos olet nainen ja kaikki naiset, jos olet mies"

 

Elinor Glyn: It (1927)

"It tyttö" on viehättävä nuori nainen jolla on sekä seksin vetovoimaa että erityisen kiehtova persoona. Käsite "It girl" sai alkunsa brittiläisestä ylemmän luokan yhteiskunnasta 1900-luvun alussa.


"It" elokuvan juliste (1927)


Käsite sai lisähuomiota vuonna 1927 Paramount Studiosin elokuvan "It" suosion myötä. Elokuvan pääosassa näytteli Clara Bow ja se perustuu pahamaineisen kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Elinor Glynin samanimiseen kirjaan samalta vuodelta. Kirja puolestaan on koostettu Glynin edelleen samanimisestä novellisarjasta.

"Sen (It) avulla voitat kaikki miehet, jos olet nainen ja kaikki naiset, jos olet mies" - Elinor Glyn

It -sanan varhainen kirjallinen käyttö tässä mielessä löytyy Rudyard Kiplingin vuoden 1904 novellista, joka sisältää rivin "Ei ole niin sanotusti kauneutta eikä välttämättä hyvää puhetta. Se (It) on vain sitä. Jotkut naiset jäävät ikuisesti miehen mieleen, jos he kerran kävelevät kadulla." 

Elinor Glyn on kertonut vuonna 1927: "Sen (It) avulla voitat kaikki miehet, jos olet nainen ja kaikki naiset, jos olet mies. Se voi olla sekä mielen laatu että fyysinen vetovoima"

Glyn tunnustetaan laajalti "It girl" -konseptin keksijänä. Vaikka slangisana on keksitty ennen Glynin kirjaa ja elokuvaa, pidetään Glyniä varsinaisena vaikuttajana termin käytössä 1920-luvun- ja myöhemmässä kulttuurissa.

Kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Elinor Glyn

Kouluja käymätön Elinor Glyn (1864 Jersey, Kanaalisaaret – 1943 Lontoo, Britannia) oli lukenut paljon. Hänen suosittu tuotantonsa on seurapiirejä kuvaavaa romanttista kepeää viihdekirjallisuutta. Teosten tarinoiden yhteiskuntaluokan kuvaus on tarkkanäköistä. 


Elinor Glyn


Glynin esikoisteoksensa, kirjeromaani The Visits of Elizabeth, ilmestyi kirjana 1900. Sitä ennen se oli julkaistu World-lehden jatkokertomuksena. Avioliiton ulkopuolista suhdetta kuvaava Three Weeks (1907, suom. Kolme viikkoa) nostatti sensaation ja sai yleisen tuomion. Venäjän hoviin Pietariin sijoittuva His Hour (1910) on Glynin parhaita teoksia. Proosan lisäksi Glyn kirjoitti Hollywoodin elokuvien käsikirjoituksia, ja myös hänen romaaniensa pohjalta on tehty elokuvia.


Suositut tekstit