Ksanthippe ja Sokrates


Vahva nainen, epätavallinen pari ja ainutlaatuinen rakkaus. Viholliset on ansaittava – eikä kukaan ole hallinnut tätä taitoa niin hyvin kuin Neokleen kaunis tytär: hän ei anna sanella itseään ja kertoo kaikille mielipiteensä älykkäällä mielellä ja terävällä kielellä. Ei ihme, että Ksanthippen ottamista vaimoksi pidetään ateenalaisten miesten suurimpana rohkeutena. Juuri näin filosofi Sokrates tekee. "Tämä ei voi mennä hyvin", koko kaupunki kuiskii odottaessaan uhkaavaa skandaalia. Ksanthippe ja Sokrates eivät petä: he riitelevät ja väittelevät intohimoisesti - ja kuitenkin he ovat rakkaudessa hyvin erityisellä tavalla yhteydessä.
___
Ksanthippe (n. 440–430 eaa., k. 399 eaa. jälkeen) oli Sokrateen vaimo. Ksanthippesta tunnetaan enemmän tarinoita kuin tosiasioita. Hänet tunnetaan temperamentistaan ja terävästä kielestään ja hänestä onkin tullut länsimaisessa kulttuurissa äkäisen naisen vertauskuva. Esimerkiksi englannin kieleen sana 'xanthippe' on otettu tarkoittamaan äkäpussia. Ksanthippen sanotaan olleen ainoa henkilö, joka koskaan voitti Sokrateen keskustelussa.

Kuva: Robert Gordian: Xanthippe - Die Frau des Sokrates (2014).


Teksti- ja kuvalähteet:

https://www.amazon.com/Xanthippe-Frau-Sokrates-Roman-German-ebook/dp/B00MWY8RVG?fbclid=IwAR39vQMESXCuWoGt5XhVlSdqti8b13HQKqBA4grlmOcM735nh4Ouoqapc7w

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ksanthippe?fbclid=IwAR1wzGoma6C5DB9JXbEmN_Sf2q5PqNn_7Nzs3XlO23cEPLzMXc9sk8yttO8

 

Kommentit

Suositut tekstit