Tieteiskirjailija Philip K. Dick

 

Android-versio Philip K. Dickistä vuonna 2005.

Philip Kindred Dick (16. joulukuuta 1928 Chicago – 2. maaliskuuta 1982 Santa Ana) oli yhdysvaltalainen tieteiskirjailija. Dickin kirjoissa toistuu usein todellisuuden ja kuvitelman epäselvä raja. Arkinen olemassaolo paljastuu hänen teoksissaan usein joksikin muuksi kuin miltä se näyttää.

Dick opiskeli jonkin aikaa Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. Hän työskenteli levykaupassa vuosina 1948–1952 ja hoiti klassisen musiikin radio-ohjelmaa ennen kuin julkaisi ensimmäisen novellinsa vuonna 1952.

Dick aloitti kirjailijan uransa kirjoittamalla lyhyitä kertomuksia aikakauslehtiin. Hänen myöhemmin julkaistut ensimmäiset tieteisromaanit olivat laajennettuja versioita hänen aikakauslehtiin kirjoittamistaan tarinoista. Dick kirjoitti paljon ja nopeasti, sillä kirjoituspalkkiot olivat pieniä. Dick sai yleensä kahden viikon välein valmiiksi uuden lyhyen kertomuksen, jonka hän sitten lähetti julkaistavaksi johonkin pulp-lehteen.

Dickin romaaneissa ja novelleissa kuvataan usein illusorisiin ympäristöihin vangittujen hahmojen psykologisia kamppailuja. Hänen teostensa keskeisiä teemoja ovat väärennökset, keinoihmiset ja valheellinen todellisuus. Useat hänen kuvaamansa maailmat voidaan ymmärtää Jumalan tai Jumalan korvikkeiden luomiksi keinotodellisuuksiksi. Dickiä kiinnostivat myös messiaaniset hahmot, joita esiintyy useissa kirjoissa.


Blade Runner (1982) elokuvan käsikirjoitus perustuu Philip K. Dickn tieteisromaaniin. 


Blade Runner on vuonna 1982 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen neo-noir-tieteiselokuva. Sen ohjasi Ridley Scott. Pääosissa ovat Harrison Ford, Rutger. Hampton Fancherin ja David Webb Peoplesin käsikirjoitus perustuu Philip K. Dickin romaaniin Palkkionmetsästäjä (1968). Romaanin päähenkilö on Rick Deckard, androideja metsästävä palkkionmetsästäjä. Romaani sijoittuu post-apokalyptiseen lähitulevaisuuteen.

Philip K. Dick: Valis (1981).

Valis on Philip K. Dickin kirjoittama tieteisromaani. Teos julkaistiin alun perin englanniksi vuonna 1981. Kirjan nimi on lyhenne käsitteestä Vast Active Living Intelligence System "Valtava aktiivinen elävä älykkyysjärjestelmä", ja se viittaa Dickin 1970-luvun puolivälissä kokemiin näkyihin. Kirja on eräänlainen kirjailijan itseanalyysi kahtia jakautuneesta minuudestaan – romaani kahdesta päähenkilöstä, miehestä, joka on hullu, ja miehestä, joka ei ole hullu. VALIS kuvastaa Dickin kiinnostusta psykologi Julian Jaynesin esittämää kaksikamarisen mielen hypoteesia kohtaan. 

Kaksikamarisuus eli bikameralismi psykologiassa on Julian Jaynesin esittämä hypoteesi, jonka mukaan muinaisajan ihmisten tiedolliset toiminnot jakautuvat kahteen aivojen osaan, joista toisen koettiin ”puhuvan” ja toisen kuuntelevan ja tottelevan. Täten ihmisillä olisi ollut kaksikamarinen mieli. Jaynes esitti teoriansa vuonna 1976 ilmestyneessä kirjassaan The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind. Hänen mukaansa jokseenkin kaikilla ihmisillä oli tällainen kaksikamarinen mieli vielä noin 3 000 vuotta sitten.

Vuoden 1974 helmi-maaliskuussa Dick oli nähnyt sarjan outoja näkyjä ollessaan kipulääkityksessä. Dick kuvasi näkyjään lasersäteiksi, geometrisiksi kuvioiksi, lyhyiksi vilauksiksi Jeesuksesta ja antiikin Roomasta. Näkyjen jatkuessa Dick kertoi elävänsä rinnakkaiselämää Thomas-nimisenä antiikin kristittynä, jota roomalaiset vainosivat. Vaikka Dick käytti huumeita (muun muassa LSD:tä), hän ei uskonut, että näyt olisivat niiden aikaansaannosta. Dick päätteli, että jokin jumalallinen olento oli ottanut häneen yhteyttä. Olentoa Dick kutsui Zebraksi, Jumalaksi tai nimellä VALIS, sanoista Vast Active Living Intelligence System (valtava, aktiivinen, elävä älykkyysjärjestelmä). Dick käytti tätä myöhemmin yhden romaaninsa nimenä.

Myöhemmin Dick arveli, että VALIS olisi satelliitti, joka viesti maapallon ihmisten kanssa jonkinlaisilla säteillä. Dick käytti loput elämästään yrittäen saada selvyyttä tapahtuneeseen. Hän kirjoitti laajan käsikirjoituksen, jota hän kutsui nimellä Exegesis.

Philip K. Dick vuonna 1953.

Dick oli kuollessaan vuonna 1982 köyhtynyt, huumeriippuvainen ja mielisairas, eikä häntä juurikaan tunnettu tieteiskirjallisuuden ulkopuolella. 2000-luvulla häntä on kuitenkin alettu laajalti pitää Franz Kafkan ja Thomas Pynchonin kaltaisena vainoharhaisen kaunokirjallisuuden mestarina. Dickin teokset voidaan ehdottomasti luokitella tieteiskirjallisuudeksi, mutta hän ei monien lajityypin kirjailijoiden tavoin keskittynyt futuristiseen teknologiaan, vaan pikemminkin siihen miten teknologian muovaama – usein dystooppinen – ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat henkilöhahmoihin.

Dickin kuolemanjälkeinen vaikutus on ollut laajalle levinnyt, ja se on ulottunut kirjallisten piirien ulkopuolelle Hollywoodin elokuvantekoon. Hänen teoksiinsa perustuvia suosittuja elokuvia ovat Blade Runner (1982), Total Recall (kuvattu kahdesti: vuonna 1990 ja 2012 ), Minority Report (2002), A Scanner Darkly (2006), The Adjustment Bureau (2011) ja Radio Free Albemuth (2010). Vuodesta 2015 alkaen Amazon tuotti usean tuotantokauden televisiosovituksen The Man in the High Castle, joka perustuu Dickin vuoden 1962 romaaniin ja vuonna 2017 Channel 4 alkoi tuottaa käynnissä olevaa antologiasarjaa Electric Dreams, joka perustuu erilaisiin Dick-tarinoihin.

Vuonna 2005 Time - lehti nimesi Ubikin (1969) yhdeksi sadan suurimman englanninkielisen romaanin joukossa vuodesta 1923 lähtien. Vuonna 2007 Dickistä tuli ensimmäinen tieteiskirjailija, joka sisällytettiin The Library of America -sarjaan.

Philip K. Dick oli elämänsä aikana tunnettu kirjailija tieteiskirjallisuuden marginaalissa. Lopullinen läpimurto valtavirtakirjallisuudessa jäi häneltä kuitenkin saavuttamatta elämänsä aikana. Dick menehtyi kolme kuukautta ennen Blade Runner elokuvan ensi-iltaa.




Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot